Gaya HidupPercutian

8 Aktiviti Pengembaraan Yang Mendebarkan Di India Yang Anda Patut Cuba!

Jika anda mengaku diri anda seorang yang suka mencari keseronokan dalam aktiviti lasak, India benar-benar akan menjadi salah satu tempat yang anda patut pergi.

Sebagai salah satu negara yang paling diversiti di dunia, India menjadi inspirasi yang bakal memukau semua orang pada masa yang sama. Malah, ia begitu besar sehingga ia membentuk benua tersendiri! Tanpa diketahui ramai, India merupakan destinasi impian bagi pelancong kembara.

Mungkin pada perjalanan anda yang seterusnya, pastikan anda mengetahui 8 aktiviti pengembaraan yang mendebarkan ini di India!

  1. Gurun dan Unta Safari
Imej Kredit: ManuAdventure
Imej Kredit: ManuAdventure

Lokasi: Rajasthan

Salah satu pengalaman paling menyeronokkan yang menanti anda di India ialah menunggang seekor unta melalui padang pasir. Pelayaran merentasi landskap dataran pasir dan bukit-bukit dan berkhemah di bawah bintang adalah sesuatu yang anda pasti akan ingat untuk sepanjang hayat anda.

  1. Menjejaki Harimau Bersama Gajah
Imej Kredit: ErcoTravels
Imej Kredit: ErcoTravels

Lokasi: Kanha Tiger Reserve, Madhya Pradesh

Safari harimau dan gajah boleh dikatakan perkara yang paling mencabar dan di sinilah tempatnya untuk anda merasai pengalaman ini. Di Tiger Reserve Kanha, lawatan gajah bermula setiap pagi dari Mukki, Kanha dan Kisli. Walaupun mengesan harimau Bengal pasti satu pengalaman yang menyeronokkan, perjalanan itu sendiri juga tidak akan dilupakan.

  1. Selam Skuba
Imej Kredit: Meetup
Imej Kredit: Meetup

Lokasi: Andaman dan Nicobar

Andaman dan Pulau Nicobar adalah sebuah kepulauan di Teluk Bengal  dikenali ramai kerana menjadi destinasi terbaik untuk menyelam skuba di India. Dengan air yang dalam, kilauan terumbu karang dan pelbagai haiwan laut seperti jerung, ikan karang, ikan kala jengking dan ikan pari – pulau-pulau ini adalah tempat perlu pergi jika anda mahu meneroka dunia bawah laut India.

  1. Belon Udara Panas Safari
Imej Kredit: MyTripDesire
Imej Kredit: MyTripDesire

Lokasi: Pelbagai tempat tetapi kami cadangkan di Uttar Pradesh

Anda boleh mencuba menaiki belon udara panas di India dan kebanyakannya ada di mana-mana kawasan pelancongan di India – dari Goa ke Rajasthan dan Maharashtra. Tempat yang paling disyorkan untuk melakukan ini, adalah d  Uttar Pradesh di mana menaiki belon udara panas membolehkan anda untuk melihat Taj Mahal dari atas.

  1. Whitewater Rafting

Lokasi: Darjeeling

Digelar ‘Ratu Hills’  Darjeeling, ia terletak di dalam lanskap pergunungan yang menakjubkan yang dipotong oleh sungai deras. Ia semakin popular sebagai destinasi untuk sukan air, berakit terutamanya whitewater.

  1. Lawati Hutan Safari Bersama Kereta Jip
Imej Kredit : Sreeram Narayan

Lokasi: Taman Negara Ranthambore di Rajasthan dan Taman Negara Jim Corbett di Uttarakhand

Terletak di tanah diraja Rajasthan, Taman Negara Ranthambore adalah salah satu taman negara terbesar di India. Di Jungle Safari, anda akan mendapat peluang untuk melihat harimau, beruang, sambar dan babi hutan dalam persekitaran semula jadi mereka. Dan apa yang menarik ialah cuacanya yang sejuk.

Taman Negara Jim Corbett merupakan taman harimau yang tertua di India dan juga destinasi hebat untuk menjelajahi bandar harimau. Selain itu, ia adalah salah satu daripada beberapa taman di utara India di mana anda boleh sering melihat gajah liar.

  1. Surfing
Imej Kredit: Travelhi5
Imej Kredit: Travelhi5

Lokasi: Goa dan Kerala

Terdapat banyak tempat-tempat yang besar di sepanjang melayari lebih daripada 4,300 batu daripada pantai India, tetapi orang di sekeliling Goa dan Kerala adalah terkenal untuk merasai ombak laut yang terbaik! Kawasan-kawasan ini adalah destinasi pelancongan yang popular, jadi anda jangan lepaskan peluang untuk mencuba beberapa gelombang ombak semasa anda berada di sana.

  1. Zipline
Imej Kredit; Jaipurbeat
Imej Kredit; Jaipurbeat

Lokasi: Rajasthan

Melihat Pink City of Rajasthan dari sudut pandangan yang lain – dari atas! Mempunyai pandangan udara yang menakjubkan seperti  anda meluncur di atas lanskap pada kelajuan yang dasyat. Terbang di seluruh benteng-benteng yang rumit dan padang pasir terbentang sepi – ini adalah pengembaraan yang paling best yang anda patut cuba di India!

Jadi lain kali anda pergi ke India, pastikan anda mencuba semua aktiviti  negara ini tawarkan – seni bina yang menakjubkan, pemandangan yang menakjubkan, hospitaliti yang terbaik dan pendek kata,  ADVENTURE!

Sumber: Tripzilla

Show More

Related Articles

Back to top button