Gaya HidupKesihatan

Penemuan Ubat Baru Menyelamatkan Pesakit Kanser Yang Mampu Hidup 18 Bulan Sahaja

Tiga tahun selepas disahkan menghidap kanser paru-paru, Bob Berry dari Manchester, UK, kini kanser bebas, semua terima kasih kepada penyertaan beliau di dalam percubaan klinikal untuk misteri ubat baru. Ubat itu tidak mempunyai nama, tetapi ia dilaporkan digunakan dalam kombinasi dengan imunoterapi untuk membantu badan melawan kanser itu sendiri.

Perbicaraan berlangsung di The Cristie, pusat penyelidikan kanser itu sebahagian daripada Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan United Kingdom (NHS) dan salah satu daripada hanya enam pusat di seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam perbicaraan itu. Berry adalah salah sorang pertama yang dirawat dengan ubat ini hanya 12 bulan yang lalu.

Sebelum mula perbicaraan, diagnosis beliau bukan sesuatu yang baik. “Tiga tahun lalu, saya telah diberi tempoh masa 12-18 bulan untuk hidup, tetapi saya telah pun melepasi itu dan saya berasa sihat,” kata Berry. “Pada akhir hari, percubaan klinikal ini telah melanjutkan kehidupan saya, dan saya tidak hanya lebih bersyukur. Sesiapa yang ditawarkan ujian klinikal yang serius harus mempertimbangkannya. ”

 

MASA DEPAN RAWATAN KANSER

Menurut Dr Matthew Crebs di The Christie, “Bob telah mendapat sambutan luar biasa untuk mengambil bahagian di dalam percubaan klinikal ini. Imbasan beliau yang paling terbaru ini menunjukkan bahawa dia mempunyai jawapan yang lengkap dengan tiada kesan ketara tumor dalam badannya. Kami perlu memantau Bob secara terperinci lagi dengan imbasan biasa untuk menilai bagaimana tahan tindak balas ini akan terjadi. ”

Imej Kredit: Onhealth
Imej Kredit: Onhealth

Ubat yang menakjubkan ini boleh menjadi masa hadapan untuk menjaga pesakit-pesakit kanser. Walau bagaimanapun, ia masih dalam ujian yang paling awal dan banyak lagi ujian akan diperlukan sebelum ubat ini boleh digunakan secara meluas. Doktor juga pasti, kanser merupakan penyakit yang sangat kompleks dan tidak semua pesakit dijamin untuk bertindak balas dengan baik seperti  Mr Berry. Namun, ini adalah satu perkembangan yang menarik dalam mencari penawar untuk penyakit kanser.

Sumber: malaysiandigest

Show More

Related Articles

Back to top button