Gaya HidupKecantikanKesihatan

Ini Perkara Yang Mengerikan Tentang Janggut Yang Anda Perlu Tahu

Jika anda tidak pernah mencuci janggut anda, mungkin anda perlu fikirkan tentang rawatan dan kebersihan janggut anda kerana tidak mencucinya boleh menyebabkan kulit anda jadi gatal, kering dan menyebabkan rambut tumbuh ke dalam.

Antara pengurusan yang tidak betul dan rambut kerinting yang tebal, ia adalah mudah untuk mendapat masalah besar pada muka anda.

Berikut adalah apa yang menyebabkan janggut anda bermasalah dan bagaimana untuk membaikinya tanpa perlu mencukur janggut anda:

Cara Terbaik Untuk Mencegah Janggut Kotor

beardmain
Tangan anda mempunyai sistem kuman yang sangat kuat, jadi dengan menggaru dan bermain dengan janggut anda akan memindahkan apa sahaja kuman yang anda telah sentuh ke muka anda.

Jadi pertama sekali: Pastikan tangan anda berada jauh dari muka

Jika anda menyentuh janggut anda kerana ia gatal, inilah masanya untuk mengutamakan penjagaan kulit.

Mencuci dan melembapkan secara harian akan membantu melegakan gatal janggut yang disebabkan oleh sel-sel kulit yang mengelupas daripada terperangkap dalam bulu.

Cara Terbaik Untuk Menguruskannya

beard-heading_3428994b

Corak tidak teratur pada janggut kerinting anda mempunyai banyak mikroorganisma. Dalam kes yang teruk, bakteria yang terperangkap itu boleh menyebabkan jangkitan.

Janggut yang kerinting atau kasar akan menyentuh muka anda dan menyebabkan keadaan yang dipanggil pseudo-folliculitis.

Apa yang anda perlu buat adalah, cuci janggut setiap dua hingga tiga hari (tidak lebih, kerana ia akan menyebabkan kehilangan keanjalan dan berhenti untuk menghasilkan minyak semula jadi) dan keringkan ia pada kuasa yang sederhana.

Pilih produk  penggayaan yang lebih ringan untuk janggut anda. Terlalu banyak menggunakan minyak janggut boleh membuat janggut anda kelihatan terlalu berkilat dan menggalakkan kotoran dan bakteria berkumpul.

 

Sumber: menshealth

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button