Gaya HidupHiburanSukan

5 Filem Yang Menampilkan Sukan Lasak

Jika anda suka menonton filem dan juga sukan ekstrem, berikut adalah beberapa filem yang anda mungkin suka:

 

  1. Point Break (2015)

share

Point Break merupakan filem yang penuh dengan aksi yang akan menaikkan adrenalin anda! Snowboarding, rock climbing dan motorbiking, skydiving, base jumping dan wingsuiting adalah antara sukan-sukan yang ada dalam filem ini.

Adegan rock climbing mereka diambil di Angel Falls, Venezuela, di mana aksi itu telah dilakukan oleh Chris Sharma, pendaki profesional Amerika – yang juga telah dinobatkan sebagai pendaki rock climbing terbaik di dunia pada tahun 2007.

 

  1. The Secret Life Of Walter Mitty (2013)

walter-mitty

Walter Mitty (dimainkan oleh Ben Stiller) bertukar dari menjadi seorang pekerja pejabat yang mentah, yang hobinya suka berkhayal, kepada seorang yang pergi mengembara ke separuh dunia untuk mencari seorang jurugambar.

Dalam filem ini, terdapat adegan mendaki di tengah-tengah gunung salji yang cantik dan beberapa aksi berenang dengan jerung. Tetapi aksi yang paling menarik dalam filem ini adalah apabila dia pergi longboarding di Iceland.

Walau bagaimanapun, aksi itu telah dilakukan oleh Brian Holden, pro dalam longboarding. Tetapi untuk tangkapan yang lebih dekat, Ben Stiller sendiri yang melakukannya dengan belajar bermain sukan itu – pada kelajuan sehingga 57km / h!

 

  1. Everest (2015)

everest-movie

Berdasarkan kisah benar bencana yang berlaku pada tahun 1996, filem ini memberi tumpuan kepada cubaan untuk selamatkan diri dua kumpulan ekspedisi, dan menunjukkan bahawa bukan kesemuanya hidup.

Satu carian di Internet menunjukkan bahawa hampir 280 orang telah meninggal dunia dalam cubaan untuk mendaki gunung ini, dan kebanyakannya di zon mati, disebabkan avalanche. Dan, tidak semua mayat dapat dijumpai … ada yang masih kekal dikebumikan dalam ais di atas gunung itu hingga ke hari ini.

 

  1. Vertical Limit (2000)

vertical-limit-booklet

Vertical Limit adalah satu lagi filem mendaki gunung yang agak realistik, dan ia turutu menampilkan K2, gunung kedua tertinggi di dunia dan titik tertinggi pelbagai Karakoram di sepanjang sempadan Pakistan-China.

Juga dikenali sebagai Gunung Savage kerana kesukarannya yang melampau untuk didaki, K2 mempunyai kadar kematian kedua tertinggi di dunia untuk pendaki – dengan purata di mana seorang akan mati apabila setiap empat orang yang mahu ke puncak.

 

  1. Into The Blue (2005)

maxresdefault

Filem ini pastinya sangat sesuai untuk mereka yang suka sukan air, kerana ia menampilkan sukan-sukan air yang popular – dari jetskiing, snorkelling dan scuba diving!

Sumber: Star2

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close