AntarabangsaIsu Semasa

Aleppo: Beberapa Perkara Yang Boleh Kita Lakukan Untuk Membantu Mereka

Rakyat di Aleppo kini dalam bahaya yang lebih dahsyat daripada yang biasanya. Pada Disember yang lalu, UN telah mengumumkan bahawa sudah lebih 80 rakyat telah terbunuh dalam serangan di Syria. Pada mesyuarat tergempar UN baru-baru ini, mereka telah berbincang tentang krisis yang sedang melanda Syria sekarang.

Dengan beribu-ribu mangsa yang masih terperangkap di Aleppo, organisasi sumber manusia di sana dalam keadaan terdesak untuk mendapatkan lebih banyak bantuan.

Berikut adalah beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk membantu penduduk Aleppo:

1) White Helmets

5dm32280_11

Pertahanan Awam Syria, juga dikenali sebagai White Helmets, adalah sekumpulan sukarelawan yang mencari lokasi yang telah dibom baru-baru ini dan menyelamat mereka yang masih hidup dan orang awam yang terperangkap.

Setakat ini, kumpulan itu telah berjaya menyelamatkan lebih daripada 73,530 orang dari serangan di Syria. Anda boleh membantu dengan menderma kepada perjuangan ini di url berikut, https://peoplesmillion.whitehelmets.org/act/peoples-million/.

2) Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR)

photo

Fokus utama UNHCR adalah untuk menyediakan pelarian dari negara-negara yang dilanda perang dengan keperluan seperti peralatan kebersihan, beg tidur, dan perubatan. Organisasi ini mula mengedarkan barangan kepada rakyat Aleppo sejak 12 Disember lalu. Anda boleh membantu dengan menderma kepada perjuangan ini di url ini, https://donate.unrefugees.org/

3) Planet Syria

share-image-01

Terdapat cara lain untuk membantu mereka daripada menderma wang. Planet Syria adalah sebuah pertubuhan aktivis tanpa kekerasan dengan misi untuk menyebarkan berita tentang krisis di Aleppo melalui rundingan damai.

Jika anda tidak mempunyai wang untuk menderma, tetapi masih mahu menyokong perjuangan ini, anda boleh membantu Planet Syria hanya dengan menandatangani kenyataan perjuangan (https://www.planetsyria.org/en ) dan mengongsinya secara online untuk membantu menyebarkan kesedaran ini.

4) Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC)

icredcross-icrc

ICRC, bersama-sama dengan rakan kongsinya, Syria Arab Bulan Sabit Merah (SARC), komited “untuk bertindak sebagai perantara kemanusiaan neutral dan tidak berat sebelah” semasa konflik Syria.

Anda boleh membuat sumbangan kepada kedua-dua organisasi ini di url ini:- https://www.icrc.org/en/donate/syria-crisis-appeal untuk membantu menyediakan makanan dan penghantaran perubatan kepada mereka yang memerlukan.

5) Jawatankuasa Penyelamat Antarabangsa (IRC)

irc

Misi utama IRC adalah untuk bertemu dengan orang-orang yang baru-baru ini melarikan diri dari Aleppo dan sedang berusaha untuk menjadikan bandar berhampirannya – Al Dana, sebagai rumah baru mereka. Al Dana kini membuat persediaan untuk kemasukan pelarian, yang diusir dari Aleppo dan ke bandar itu.

Sumbangan kepada IRC akan pergi ke arah menyediakan keluarga yang telah melarikan diri Aleppo dengan keperluan seperti makanan, gas dan bekalan kecemasan seperti peralatan tempat tidur, sabun dan tuala.

6) Hand in Hand untuk Syria

newlogo

Hand in Hand untuk Syria berfungsi untuk memberikan bantuan kepada tempat yang paling sukar untuk dicapai. Malangnya, beberapa ahli organisasi Eastern Aleppo terpaksa meninggalkan kerja mereka selepas tentera pro-kerajaan mengambil alih kawasan mereka.

Untuk membantu Hand in Hand, anda boleh menderma kepada rayuan kecemasan (https://www.justgiving.com/campaigns/charity/HandInHandForSyria/AleppoAppeal) untuk membantu keluarga yang melarikan diri dari bandar ini. Dengan sumbangan itu, organisasi ini akan menggunakannya untuk menyediakan makanan, bantuan perubatan dan bekalan musim sejuk kepada mereka yang memerlukan.

7) Save the Children

6919211_orig

Misi Save the Children adalah untuk menyediakan pakaian musim sejuk, tempat tinggal, air bersih dan penjagaan serta-merta kepada mangsa-mangsa di sana.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, kebajikan itu mengumumkan bahawa matlamat utama mereka adalah untuk membantu “keluarga yang terdesak untuk melarikan diri yang tidak diberi belas kasihan. Sekurang-kurangnya sekarang kami harus mengakhiri pembunuhan beramai-ramai ini dan memindahkan orang awam yang tinggal dengan selamat.” Menderma kepada perjuangan mereka di sini:-

https://secure.savethechildren.org/site/c.8rKLIXMGIpI4E/b.7998763/k.FEA/Donate_to_the_Syria_Children_in_Crisis_Fund/apps/ka/sd/donor.asp.

 

Sumber: Woman’s day

 

Show More

Related Articles

Back to top button