Gaya HidupKesihatan

Lelaki Yang Suka Dengar Muzik Rock Akan Membuat Banyak Kesilapan

Satu kajian daripada British telah mendapati bahawa lelaki yang suka mendengar muzik rock akan membuat lebih banyak kesilapan yang ketara berbanding mereka yang mendengar Mozart.

Namun, kajian ini tidak menunjuk apa-apa kesan kepada perlakuan wanita tidak kira jenis muzik apa yang mereka dengar.il_570xn-382037026_flcx

Sejumlah 352 pelawat yang hadir pada pesta sains tahunan telah mengambil bahagian dalam satu eksperimen yang diketuai oleh penyelidik di Britain Imperial College London dan Royal College of Music, dalam mengkaji kesan muzik pada persembahan setiap individu.

Para saintis itu meminta peserta untuk bermain permainan Operation, di mana mereka perlu mengeluarkan bahagian badan daripada pesakit maya dengan penyepit tanpa menyentuh badan mereka yang lain.

Para peserta juga diminta untuk memakai headphone, dan mendengar sama ada Andante dari Sonata For Two Pianos oleh Mozart, Thunderstruck oleh AC/DC atau bunyi teater operasi.

Para penyelidik kemudian mengambil masa berapa lama ia mengambil peserta untuk mengeluarkan tiga bahagian-bahagian badan itu dan mengambil kira kesilapan mereka.

Menurut hasil, lelaki yang mendengar Thunderstruck adalah lebih perlahan dan membuat lebih banyak kesilapan berbanding mereka yang mendengar Mozart atau bunyi teater operasi (36 kesilapan secara purata, berbanding dengan 28)

Kajian ini juga menunjukkan bahawa ketiga-tiga lagu yang dimainkan tidak langsung menyebabkan wanita untuk membuat lebih banyak kesilapan atau mengambil masa yang lama dalam melaksanakan tugas mereka.

Menyiasat muzik dan prestasi

musician-664432_1280-770x470

Para penyelidik bersependapat bahawa muzik rock boleh menyebabkan tekanan auditori yang lebih tinggi pada lelak – satu keadaan yang disebabkan muzik yang kuat atau sumbang.

Kajian ini adalah sebahagian daripada penyelidikan yang lebih luas yang dijalankan untuk meneroka bagaimana muzik boleh memberi kesan kepada prestasi kerja dalam pelbagai bidang.

Sumber: Star2

Show More

Related Articles

Back to top button