Sukan

Cheerleading Dan Muay Thai Bakal Ada Di Sukan Olimpik 2020?

IOC telah menambah kedua-dua sukan tersebut di dalam senarai sukan sementara, dan ini bermakna  mereka mempunyai peluang untuk dimasukkan ke dalam Sukan Olimpik akan datang.

Jika anda mempunyai demam Olimpik dan tidak sabar untuk Tokyo 2020 Summer Games, gosip terkini tentang Sukan Olimpik tentu membuatkan anda tidak sabar kan? Jadi soalan yang tertanya-tanya akan dijawab.

Cheerleading  atau Sorakan dan Muay Thai secara rasminya telah ditambah didalam senarai sukan sementara oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, menurut satu kenyataan akhbar.

Ini bermakna bagi tempoh tiga tahun akan datang, badan pengelola setiap sukan akan mendapat $ 25,000 setiap tahun untuk bekerja pada permohonan mereka untuk kemungkinan dimasukkan dalam Sukan Olimpik.

Muay Thai adalah satu bentuk gaya tempur seni mempertahankan diri sama seperti kickboxing yang berasal dari Thailand. Sukan ini merangkumi lebih daripada 135 negara persekutuan dan hampir 400,000 atlet berdaftar di Persekutuan Antarabangsa Muaythai Amateur (IFMA), seperti yang dilaporkan oleh Reuters.

Imej Kredit: bappad
Imej Kredit: bappad

Cheerleading, versi kompetitif seperti yang anda lihat di luar padang bola sepak dan gelanggang bola keranjang mereka bersorak, mempunyai lebih daripada 100 negara persekutuan dan hampir 4.5 juta atlet berdaftar di International Cheer Union (ICU).

Pada dalam tempoh tiga tahun akan datang, IOC eksekutif boleh mengundi untuk mengiktiraf sepenuhnya sukan ini, dan  Muay Thai dan Cheerleading bakal dimasukkan ke dalam Sukan Olimpik.

Bagi sukan yang ingin dijadikan sebahagian daripada Sukan Olimpik biasanya proses tujuh tahun ditarik keluar, tetapi IOC telah mengubah kaedah-kaedah untuk membolehkan bandar tuan rumah untuk memperkenalkan sukan pilihan mereka untuk menampilkan sekali sahaja di dalam sukan terbesar ini.

Sebagai contoh, luncur air, besbol /bola lisut, karate, skateboarding, dan sukan mendaki semua akan dimasukkan ke dalam Tokyo 2020 Sukan Olimpik kerana pengecualian ini. Ini semua adalah sebahagian daripada usaha untuk menarik perhatian penonton yang lebih muda, menurut satu kenyataan akhbar IOC.

Jadi, jika anda seorang peminat Ronda Rousey atau MMA, Muay Thai mungkin akan menjadi sukan kegemaran anda di Olimpik anda datang 2020.

Dan jika anda keliru mengapa cheereading mungkin akan membuat penampilan juga pada sukan Olimpik akan datang ini, jadi anda perlu tahu apakah pasukan sorak kompetitif lakukan hari ini; mereka jauh dari gadis-gadis pompom yang hanya melambaikan di TV.

Aksi mereka seperti menari dan melompat sebenarnya boleh dianggap sebagai  atlet sukan yang serius.

Sumber: Shape.com

 

Show More

Related Articles

Back to top button