Teknologi

Google Cipta Kenderaan Pandu Sendiri – Waymo

Google telah mengumumkan bahawa ia akan membawa projek kenderaan pandu sendiri yang berusia enam tahun ke dalam perniagaan tersendiri yang dipanggil Waymo, yang bermaksud “untuk maju ke hadapan dalam pergerakan,” menurut John Krafcik, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat baru itu.

Beliau sebelum ini melaporkan bahawa Google merancang untuk membina kenderaan sendiri tanpa roda stereng dan pedal bukannya memberi tumpuan untuk mewujudkan teknologi pandu sendiri yang boleh dipasang di dalam kenderaan pihak ketiga.

Krafcik tidak memberikan banyak penjelasan tentang itu, tetapi ia menyatakan bahawa syarikat barunya itu masih komited sepenuhnya kepada teknologi kenderaan autonomi.

Krafcik tidak mengulas tentang laporan Bloomberg bahawa Google akan memulakan perkhidmatan perjalanan perkongsian sendiri dengan kerjasama Fiat Chrysler menggunakan van mini Pacifica pembuat kereta Itali itu sebagai armada teksi pandu sendiri.

Google dan FCA mengumumkan kerjasama mereka  pada awal tahun ini dan Krafcik juga mengesahkan bahawa kenderaan pandu sendiri Pacificas masih dalam fasa pembinaan, tetapi berharap ia  akan berada di jalan raya untuk mengujinya tidak lama lagi.

Ia mungkin terlalu awal untuk mengatakan bahawa Google meninggalkan rancangan untuk membina  armada sendiri dengan kereta tanpa pemandu, tanpa roda stereng dan pedal itu. Krafcik menyatakan dengan jelas bahawa Waymo “bukan sebuah syarikat kereta, ada berlaku sedikit kekeliruan mengenai hal itu.’

Kami tidak dalam perniagaan membuat kereta yang lebih baik, kita berada dalam perniagaan membuat pemandu yang lebih baik. “Krafcik mendedahkan bahawa pada bulan Oktober 2015, salah satu daripada kenderaan autonomi Google tanpa stereng atau pedal telah memandu di atas jalan awam di Austin, Texas.

 Steve Mahan, seorang penduduk Austin yang telah buta sejak 2004, adalah penumpang dalam perjalanan bersejarah Google. “Ia seperti menunggang bersama pemandu yang sangat baik,” katanya

Sumber: The Verge

Show More

Related Articles

Back to top button