Gaya HidupTeknologi

Pengecas iPhone Murah Anda Boleh Menyebabkan Maut

Anda mungkin akan sering kehilangan pengecas iPhone anda dan anda mungkin akan terus membeli pengganti lain di kedai-kedai yang menjual mereka dengan harga yang paling murah dan bukan kedai Apple yang diiktiraf.

Tetapi sebenarnya, keputusan anda untuk memilih pengecas yang murah boleh datang dengan ‘kos’ yang lebih tinggi.

Laporan keselamatan global U.K. Trading Standards Organization mendapati bahawa 99% daripada pengecas bukan keluaran Apple tidak memenuhi piawaian keselamatan asas mereka.

371a277a937d82c89c2bec79a20227cd

Jurutera telah menjalankan ujian asas pada 400 pengecas iPhone (seperti ujian kekuatan elektrik) untuk mengenal pasti risiko keselamatan yang mungkin berlaku.

Pengecas palsu yang digunakan datang dari pelbagai negara di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat, Kanada, dan China.

 

Keputusannya: Semua kecuali tiga daripada 400 pengecas yang diuji didapati sangat tinggi potensinya untuk terbakar, menyebabkan kejutan elektrik, atau menyebabkan kejutan elektrik jika terdedah kepada voltan yang tinggi, seperti lonjakan kuasa yang sama.

Dua belas daripada pengecas yang palsu itu telah direka dan dibina dengan sangat teruk sehinggakan mereka menimbulkan risiko kejutan elektrik yang membawa maut kepada pengguna.

lightning-cable

Malah, pengecas-pengecas ini telah pun membunuh penggunanya sebelum ini: Pada tahun 2013, seorang lelaki di Thailand ditemui mati dengan tangannya masih pada iPhone beliau yang dipasang ke pengecas di dinding.

Suruhanjaya Penyiaran dan Telekomunikasi Kebangsaan Thailand telah menjalankan siasatan dan membuat kesimpulan bahawa pengecas lelaki itu bukanlah dari keluaran Apple.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close