AntarabangsaGaya HidupIsu Semasa

Penemuan Baru Ikan Gergasi Yang Boleh Bernafas Di Udara!

Arapaimas, juga dikenali sebagai paiche atau pirarucu, adalah ikan Amazonian besar yang boleh bernafas dengan udara. Salah satu ikan air tawar yang terbesar di dunia, yang paling terancam, dan yang paling penuh dengan misteri ini telah memberikan satu kejutan baru: seekor spesies baru (mungkin beberapa ekor lagi) telah muncul dalam air tawar Amazon.

Penyelidikan baru yang diterbitkan oleh pengembara National Geographic Donald J. Stewart dan rakan-rakan kerjanya L. Cynthia Watson dan Annette M. Kretzer mendedahkan bukti genetik kukuh untuk spesies baru arapaima yang tidak diketahui yang dijumpai di beberapa lokasi di barat daya Guyana, dalam jurnal Copeia minggu ini.

     arapaima-big-huge-world-record-igfa-gigante-pesce-biggest-fishes-fish-of-the-world-pesce-enorme-gigante-big-fishes-of-the-ocean-of-the-sea-big-fish-of-the-world-best-images-brasil-amazon-amazzonia-a  steve-and-lawrence-with-a-big-arapaima

Arapaima yang panjang dan gergasi biasanya tinggal di kawasan tropika Amerika Selatan. Mereka boleh membesar sepanjang 10 kaki dan berat sehingga 440 pound. Mereka boleh bernafas dengan udara melalui paru-paru primitif, dan cenderung untuk hidup dalam air yang kekurang oksigen.

Stewart yang juga seorang profesor biologi di Kolej SUNY Sains Alam Sekitar dan Perhutanan di New York, berkata mereka mendapati dua set ikan dengan penanda genetik yang sangat berbeza di tiga lokasi di Essequibo semasa penyelidikan dijalankan.

01arapaima-adapt-590-1

Penanda genetik itu menunjukkan bahawa ikan itu tidak dibesarkan di kedua-dua kumpulan untuk jangka masa yang panjang dan mereka mungkin sangat berbeza sehingga mereka mewakili spesies yang berbeza, kata Stewart.

“Jika anda melihat dua jenis ikan berbeza berenang bersama-sama tetapi tidak membiak, itu adalah bukti yang cukup baik bahawa mereka adalah sejenis spesies yang baru,” terang Stewart. “Tetapi kami masih perlu mengkaji kesemua maklumat yang lain.”

Menyelamatkan Spesies Ini

arapaima

Arapaima adalah spesies sangat terancam, dan ini semua terima kasih kepada pencemaran dan gangguan terhadap habitat mereka dan tekanan memancing berabad lamanya.

Para saintis masih tidak pasti jumlah arapaima yang tinggal tetapi mereka menyangka ia mungkin sekitar 5000 ekor. Tetapi berapa banyak yang masih ada dalam setiap spesies tidak diketahui.

Spesies ini telah lama dihargai di Amazon sebagai simbol sungai. “Sesetengah orang menganggap ia satu spesies utama yang perlu kita jaga, sama seperti harimau atau gajah,” kata Stewart.

Sumber: nationalgeographic

Show More

Related Articles

Back to top button