Bisnes & EkonomiGaya Hidup

Setiap Usahawan Perlu Mempunyai 4 Tabiat Ini Untuk Berjaya

Membentuk tabiat yang baik adalah bagaimana usahawan yang berjaya dapat mencapai matlamat mereka dan dapat menjalani kehidupan yang penuh dengan nikmat dan kepuasan.

Berikut adalah antara tabiat yang anda perlu ada untuk menjadi lebih bijak dalam menguruskan wang anda dan mempunyai sumber yang diperlukan untuk menjaga kerjaya keusahawanan anda.

  1. Mengamalkan pemikiran berjimat-cermat

entrepreneur-gettyimages-526224217_1

Menyimpan wang adalah sangat penting untuk gaya hidup kewangan yang sihat. Sebagai seorang usahawan yang bercita-cita tinggi, mempunyai simpanan kewangan bersamaan dengan enam bulan pendapatan biasanya disyorkan.

Simpanan anda akan dapat membantu menjaga keperluan anda apabila perkara tidak berjalan seperti yang dirancang. Ini biasanya bagaimana ramai usahawan yang berjaya mampu menjaga dan melindungi diri mereka, untuk memberi tumpuan dalam meneruskan impian mereka.

Langkah pertama untuk membuat tabiat menabung anda kekal adalah untuk sentiasa meletakkan apa sahaja yang anda mahu menyimpan terlebih dahulu sebelum menolak perbelanjaan lain dari pendapatan anda. Anda juga boleh set automatik sebarang jumlah yang anda rancang untuk terus ditolak dari akaun anda setiap bulan/gaji.

  1. Menjadi lebih jimat

Businessman standing in office looking out

Berjimat tidak bermakna anda tidak sayang pada diri sendiri, dan ia juga tidak bermakna anda kedekut. Mark Pearson, dari Mydeals.com, berkata berjimat telah membantu ramai usahawan yang berjaya dan pemilik perniagaan.

Membentuk tabiat berjimat juga akan memberi kesan yang positif ke atas perniagaan dan kehidupan anda secara keseluruhannya.

  1. Akaun untuk setiap pembelian

entrepreneur_breakfast_getty_0

Sebagai seorang usahawan, anda perlu pandai mengambil kira ke mana anda membelanjakan wang anda. Ini bermakna, jika anda tidak dapat membuat keputusan untuk berpindah ke rumah baru atau tidak, anda perlu menimbang semula pilihan itu dan meletakkan wang itu ke dalam akaun simpanan anda.

Dengan pandai mengambil kira ke mana semuanya anda belanjakan wang, anda boleh membuka mata anda kepada banyak perbelanjaan yang tidak perlu. Ini akan membantu menghentikan tabiat berbelanja yang tidak sihat dan membantu memupuk tabiat berjimat-cermat.

  1. Mengutamakan perbelanjaan anda

20150222215719-shutterstock-129444167

Dalam usaha untuk menguruskan kewangan anda, anda perlu bermula untuk membangunkan tabiat dengan mengutamakan perbelanjaan. Membentuk tabiat ini akan membantu anda menentukan apa yang paling memerlukan perhatian kewangan anda dan memahami mengapa ia begitu.

Memberi perhatian yang lebih kepada keperluan yang paling utama dan mengurangkan perhatian kepada kehendak yang lebih remeh boleh membantu anda menjadi pengurus kewangan yang lebih baik.

Cara terbaik untuk menjadi seorang usahawan yang sangat berjaya adalah untuk mula membentuk tabiat yang baik yang akan membantu membesarkan lagi kerjaya anda. Menguruskan kewangan anda adalah satu langkah yang baik dan sangat penting yang perlu diambil.

Sumber: lifehack

Show More

Related Articles

Back to top button