Bisnes & Ekonomi

Suka Shopping dan Mau Perbelanjaan Anda Dibayar Balik? Cuba Tips Ni

Cubalah Shopback, iaitu laman web yang boleh memberikan anda tawaran hebat, diskaun atau cashback atas pembelian belanja anda.

Untuk jumlah barangan yang anda telah digunakan untuk membeli, sebenarnya dapat menyelamatkan banyak wang anda dengan mempunyai seseorang yang dapat mengawal perbelanjaan anda dengan betul.  Kami akan memberikan anda beberapa tips mengenai membeli-belah dengan cara bijak.

Tips untuk membeli-belah secara bijak:

  1. Mencari Tawaran Pada Musim Cuti

Selain daripada tiket penerbangan,pada hujung minggu dan cuti umum sering mempunyai tawaran hebat dan diskaun untuk membeli-belah dalam talian. Oleh itu, cuba membeli-belah pada masa ini.

Imej Kredit: ConsumeAffairs
Imej Kredit: ConsumeAffairs
  1. Langgan Ke Laman Web Yang Anda Selalu Beli Secara Online

Daftar. Selalunya mereka akan menghantar anda tawaran dan diskaun di email dan dari sini anda dapat mengetahui diskaun-diskaun dari laman web itu. Tetapi jika ia tidak lagi menarik minat anda dan tidak suka akan e-mel spam, anda boleh berhenti melanggannya.

  1. Cari Laman Web Yang Boleh Memberi Wang Anda Kembali Dan Diskaun Ke Atas Pembelian Anda

Antaranya seperti Shopback yang dapat mengembalikan perbelanjaan anda dan juga Groupon yang banyak menawarkan kupon diskaun bagi beberapa kedai yang terlibat. Selain dari diskaun anda juga mampu untuk mendapatkan barangan itu secara percuma melalui Groupon.

ShopBack adalah laman cashback yang membayar anda untuk membeli-belah dengan lebih daripada 500 kedai yang lain. Laman cashback ini terima pakai di Singapura, Malaysia dan Filipina.

Kini terdapat didalam applikasi juga. Selain daripada bayaran tunai dan tawaran mengenai pelbagai kedai-kedai seperti Redmart,Lazada dan pelbagai lagi, mereka juga mempunyai Groupon kod promo dan baucar (anda boleh mendapatkan wang kembali dengan tawaran Groupon anda).

Laman web Shopback
Laman web Shopback
Applikasi Shopback
Applikasi Shopback

    4. Sentiasa Menyemak Review Sebelum Membeli Apa-Apa Barangan Atau Perkhidmatan

Review atau ulasan dari pengguna adalah sangat penting kerana kadang-kadang apa yang anda boleh lihat dalam talian mungkin tidak apa yang anda dapat terutama dari segi pakaian. Adalah lebih baik anda mengkaji dahulu sebelum membeli.

  1. Pastikan online shop itu betul dan selamat:

Membeli-belah dari laman web yang dipercayai. Jangan sekali-kali membeli dari laman web dengan menggunakan kad kredit anda yang tidak mempunyai SSL (Secure Sockets Layer). Malah lebih baik, cuba Paypal jika anda ada untuk melindungi  maklumat kad kredit anda.

Imej Kredit: closetstyletechinasia
Imej Kredit: closetstyletechinasia
  1. Sentiasa Menyemak Penyata Kad Kredit Anda Untuk Dipadankan Dengan Transaksi Anda:

Kadang-kadang ada laman web yang boleh sengaja mengecaj dua kali ganda jadi ia adalah penting untuk sentiasa menyemak penyata bank anda untuk apa-apa caj atau bayaran balik tersebut.

Imej Kredit: Saga
Imej Kredit: Saga

Harap artikel ini memberi anda beberapa tips selamat dan utama untuk membeli-belah dalam talian.

Show More

Related Articles

Back to top button