Gaya HidupKesihatanSukan

4 Tanda Anak Anda Berisiko Mengalami Kecederaan Ketika Bersukan

Kalau selama ini anda hanya biarkan anak terlibat dengan aktiviti sukan tanpa merisaukan kesejahteraan diri mereka, disebabkan anda fikir yang ia tidak akan mengapa-apakan mereka, fikiran anda itu sebenarnya meleset. Pelajari bagaimana untuk membendung anak daripada mengalami kecederaan semasa bersukan:

  1. Tidak mengutamakan keselamatan

54ebb290407ae_-_5-school-athletic-trainer-xl

Kanak-kanak yang tidak tahu dan tidak menggunakan atau memakai peralatan perlindungan sukan yang betul adalah lebih berisiko untuk mengalami kecederaan semasa bersukan, dan ini merupakan antara penyebab kepada isu mengapa ramai kanak-kanak akan terlantar di hospital.

  1. Anak anda tidak mendapatkan tidur yang secukupnya

54ebb28f72046_-_3-child-asleep-bed-xl

Menurut satu kajian baru, remaja yang mendapat lapan jam atau lebih setiap malam adalah 68% kurang kemungkinan untuk mendapat kecederaan daripada mereka yang kurang tidur.

“Kurang tidur telah ditunjukkan untuk memberi kesan kepada fungsi motor, mood dan fungsi kognitif, semua yang boleh mempengaruhi prestasi para atlet muda,” kata penulis kajian Matthew D. Milewski, MD. Demi keselamatan, pastikan anak-anak anda tidur lapan jam atau lebih setiap malam.

  1. Pasukan anak anda, atau pasukan lawan tidak bermain mengikut peraturan

54ebb28fb9bbb_-_4-children-playing-aggressively-xl

Apabila berlakunya situasi di mana pemain tidak mengikut peraturan lebih, lebih besar risiko kecederaan akan menjadi.

Penyelidik di Pusat Hospital Nationwide kanak-kanak telah membuat analisis data daripada Kajian Pengawasan Kecederaan Berkaitan Sukan Sekolah Negara dan mendapati kira-kira 6% daripada kecederaan yang berlaku dalam sembilan acara berkait dengan kejadian yang tidak sepatutnya berlaku.

Sebagai ibu bapa, anda perlu mendesak jurulatih anak-anak anda untuk menguatkuasakan peraturan, dan mendidik kanak-kanak mengenai bahayanya melanggar peraturan.

  1. Anak anda mengambil terlalu banyak minuman sukan dan tenaga.

54ebb290d589e_-_7-sports-drink-xl

Bagi atlet muda yang berharap minuman-minuman itu boleh meningkatkan tahap prestasi dan tenaga mereka, ia sebenarnya akan mendatangkan kesan sampingan yang tidak diingini kepada mereka.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa tahap keasidan yang tinggi dalam minuman ini akan menyebabkan kerosakan kepada gigi dengan menghakis enamel dan menjadikan mereka terdedah kepada kerosakan dan kerosakan itu boleh dilihat selepas hanya lima hari pendedahan.

Ramai orang menganggap minuman sukan adalah “lebih baik” daripada soda atau jus buah-buahan. Jika anda tidak boleh meyakinkan kanak-kanak anda untuk berhenti ┬áminum minuman ini, Jennifer Bone, DDS, jurucakap Academy of General Dentistry, mengesyorkan untuk memberitahu anak anda supaya berkumur dengan air atau mengunyah gula-gula getah tanpa gula selepas meminum mereka. “Kedua-dua taktik itu akan meningkatkan aliran air liur, yang secara semula jadinya akan membantu untuk mengembalikan tahap keasidan dalam mulut kepada normal,” kata beliau.

Sumber: Womansday

Show More

Related Articles

Back to top button