Sukan

7 Sukan Anda Tidak Tahu Rakyat Malaysia Hebat

Selain daripada sukan badminton dan squash yang sentiasa mengharumkan nama negara kita, terdapat juga sukan lain yang sebenarnya rakyat malaysia hebat. Tetapi tidak ramai yang tahu apakah sukan tersebut. Oleh itu kami akan senaraikan beberapa sukan-sukan lain yang banyak dimenangi oleh rakyat Malaysia.

1.Dodgeball

Sukan ini melibatkan dua pasukan membaling bola pada satu sama lain.

Imej Kredit: Says.com
Imej Kredit: Says.com

Dodgeball (Bola Racun) adalah permainan di mana pemain di kedua-dua pasukan cuba untuk membaling bola di antara satu sama lain sambil mengelakkan dari terkena diri mereka sendiri. Terdapat banyak variasi permainan, tetapi secara umumnya objektif utama setiap pasukan adalah untuk menghapuskan semua ahli pasukan lawan dengan kenakan bola kearah pihak lawan, menangkap bola yang dilemparkan oleh ahli pasukan lawan, atau memaksa mereka untuk bergerak di luar sempadan padang apabila bola dilemparkan kepada mereka.

Pasukan Dodgeball Malaysia Imej Kredit: Facebook Dodgeball Malaysia
Pasukan Dodgeball Malaysia
Imej Kredit: Facebook Dodgeball Malaysia

Skuad Dodgeball Wanita Negara dari Persatuan Dodgeball Malaysia (MAD) telah berjaya meraih kejayaan dan mengekalkan ranking nombor satu dunia di peringkat antarabangsa selepas memenangi pingat emas pertamanya pada Kejohanan Dodgeball kelima di Melbourne, Australia bulan lalu.

Malaysia meraih kedudukan tertinggi selepas menewaskan Kanada, pasukan nombor satu dunia dan juara bertahan, 6-5 dalam perlawanan penentuan pingat emas.

2. CrossFit

Dalam masa dua tahun, Maslina Ismail telah menggengam beberapa nama CrossFit di seluruh rantau Asia Tenggara.

Imej Kredit: ToughAsia

Maslina Ismail – Gadis muda yang mengambil beberapa nama CrossFit dalam masa dua tahun, beliau merupakan wanita Malaysia yang paling kuat di dalam arena CrossFit. Datang dari keluarga pencinta sukan, dia kekal aktif dengan mengambil bahagian dalam latihan berat, permainan cross-fit, berbasikal, berlari dan aktiviti bootcamp. Antara pencapaian beliau ialah berjaya memenangi tempat pertama pada Pertandingan Crossfit Bangkok Brawl pada Januari 2015.

Imej Kredit: ToughAsia
Imej Kredit: ToughAsia

Bergabung dengan CrossFit Vidatha di Publika, KL, Maslina telah bekerja keras dengan bimbingan oleh jurulatih beliau untuk meningkatkan pelbagai disiplin yang diperlukan. Beliau juga berminat dalam sukan mengangkat berat yang jarang diambil oleh perempuan, dan beliau mendapati ia menyeronokkan (terutamanya apabila dia membawa lebih berat daripada beberapa lelaki). Asas yang baik dan teknik adalah penting dalam bidang ini.

3. Perlumbaan Sukan Motoran

Berusia 24 tahun Kenneth Koh adalah finisher podium muda Malaysia.

Imej Kredit: pestleandmortarclothing.com

Oleh kerana mempunyai seorang ayah yang pernah menjadi pelumba permotoran, beliau membesar di sekitar enjin yang mengaum dan debu dan asap kereta, Kenneth Koh adalah Rally Racer muda Malaysia.

Secara rasmi, Ken bermula rali pada usia 17 tahun dan berjaya memenangi kedua-dua 2WD Malaysia dan Junior Kategori dalam Kejohanan Rali Malaysia pada usia 20 – telah mengubah sejarah dan menjadi finisher podium paling muda di Malaysia.

4. Golf

Danny Chia adalah pemain golf terkemuka Malaysia. Malah, beliau adalah rakyat Malaysia PERTAMA yang pernah memenangi dalam lawatan profesional!

Imej Kredit: TheStar
Imej Kredit: TheStar

Pada Terbuka Malaysia Maybank pada tahun 2008 dan 2009, beliau mengetuai satu bidang pada hujung minggu. Tekanan untuk menjadi rakyat Malaysia yang pertama untuk memenangi golf terbuka kebangsaan, bagaimanapun terbukti tidak dapat diatasi, tetapi beliau pasti bersedia untuk mendapatkan nama di dalam masa terdekat.

Pada tahun 2002, Chia mencipta sejarah dengan menjadi rakyat Malaysia pertama memenangi tour di Asia apabila dia membawa kemenangan dengan dua pukulan pada Acer Terbuka Taiwan.

Pada tahun 2008, Danny Chia menunjukkan belangnya dengan mencatatkan kemenangan di Mercedes-Benz Masters Thailand – Championship Mercedes-Benz Tour. Trofi yang dimenanginya duduk bersama-apa yang beliau mendakwa pada tahun 2007 di Kejohanan Antarabangsa di Jakarta – acara yang pertama diadakan di litar baru ditubuhkan.

5. DOTA 2

Diiktiraf oleh kerajaan sebagai ‘eSports’, Team Malaysia kini adalah pasukan terbaik ke-8 di dunia dan di Asia Tenggara!

Imej Kredit: Says.com
Imej Kredit: Says.com

Team Malaysia bermula dengan Orange eSports, yang ditubuhkan oleh kapten pasukan Malaysia iaitu Chai “Mushi” Yee Fung pada 5 September 2011, Orange Esports kemudian dibubarkan pada penghujung tahun lepas. Selepas beberapa perubahan anggota dan rombakan, Team Malaysia telah ditubuhkan pada Mac 2015.

eSport team Malaysia iaitu Fnatic Imej Kredit: Gosugamers
eSport team Malaysia iaitu Fnatic
Imej Kredit: Gosugamers

Fnatic, sebuah pertubuhan berprestij yang berpangkalan di UK memperoleh bahawa Team Malaysia berjaya ke senarai panjang DOTA2. Fnatic adalah nama yang terkenal di kalangan masyarakat DotA 2. Kembali pada tahun 2012 Skuad Fnatic kemudian berpindah dari Heroes of Newerth dan tidak lama lagi menjadi jadual stabil yang paling lama berdiri sepanjang 2 tahun akan datang.

6. Boling Padang

Pada tahun 2014 di Sukan Komanwel, pasukan boling padang negara memperoleh pingat perak selepas tewas kepada Scotland.

Imej Kredit: TheStarOnline
Imej Kredit: TheStarOnline

Menurut ranking dunia boling padang semasa, veteran Malaysia Hizlee Rais kini berada di kedudukan nombor 3 di dunia!

7. FloorBall (Hoki Lantai):

Setelah memenangi pingat perak pada Sukan SEA tahun 2014, kami menjangkakan pasukan floorball akan melakukan yang lebih baik pada tahun-tahun akan datang!

Imej Kredit: Floorballgallery
Imej Kredit: Floorballgallery

Malah, ini adalah floorball kali pertama akan menampilkan kompetitif pada temasya dwitahunan itu. Sukan ini telah membuat kemunculan sulung pada edisi sebelum temasya sebagai sukan demonstrasi tanpa pingat rasmi diberikan.

Floorball adalah sukan yang pantas, menarik, selamat dan kos rendah hoki tertutup. Pada pandangan pertama, ia menyerupai hoki lantai atau hoki bola tetapi dimainkan dengan kayu hoki yang ringan fiber kaca atau fiber kayu dan peraturan yang menggalakkan keselamatan dan kemahiran.

Sumber: Says.com

 

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button