Gaya HidupKesihatan

5 Sebab Mengapa Anda Selalu Kentut

Walaupun ianya sesuatu yang tidak selesa dan memalukan, tetapi hakikatnya semua orang kentut. Jika kentut anda tiba-tiba menjadi lebih busuk daripada biasa, salah satu penyebabnya adalah najis anda bertoksik.

Di sini, Lisa Ganjhu, doktor perubatan osteopathic, gastroenterologi, dan profesor klinikal perubatan di Pusat Perubatan NYU Langone, telah menjelaskan tujuh perkara yang boleh menjelaskan mengapa anda lebih kerap kentut daripada biasa:

  1. Anda Selalu Minum Soda

feature5_image3_bloating

Minuman berkarbonat, gula-gula getah, dan menggunakan straw boleh menyebabkan udara terperangkap di dalam usus, di mana ia menyebabkan sehingga 50 peratus daripada kentut berlebihan.


  1. Anda Makan Terlalu Banyak Gula

tumblr_lmhni4rdwj1qg8cf4o1_500_large1

Badan anda tidak boleh mencerna gula tiruan seperti sorbitol atau zylitol, jadi mereka akan kekal di dalam usus anda dan menapai. Gula semulajadi juga boleh membuat anda kentut, terutamanya fruktosa (gula buah-buahan), kerana sesetengah orang tidak mempunyai enzim yang diperlukan untuk mencerna gula tersebut.


  1. Anda Suka Makan Salads

crispykale-2

Sayur-sayuran sihat seperti kubis, tauge, dan brokoli mengandungi karbohidrat yang menjadikan mereka sukar untuk dihadam. Semasa mereka diproses di dalam usus anda, mereka turut menghasilkan gas.


  1. Anda Tidak Boleh Hadam Produk Tenusu

dairy-gout

Intoleransi laktosa (ketidakupayaan untuk menghasilkan lactate, enzim yang menghadamkan susu) boleh muncul apabila anda semakin tua, jadi jangan semata-mata anda rasa anda tidak mengalami apa-apa masalah apabila minum susu dahulu masa kecil, anda boleh abaikan masalah ini sekarang.


  1. Anda sembelit

constipation

Jika anda rasa sukar untuk membuang najis, ia menyebabkan najis anda hanya berada di dalam usus, ini menyebabkan pengeluaran wasap.

Sumber: womenshealthmag

Show More

Related Articles

Back to top button