Gaya HidupKesihatan

5 Sebab Mengejutkan Mengapa Anda Sering Rasa Loya

Disebabkan loya merupakan gejala yang tidak begitu spesifik, ia boleh menjadi petunjuk kepada lebih banyak perkara, dan mengapa ianya penting untuk anda mengambil berat tentangnya.

“Ia boleh disebabkan oleh kes salah makan mungkin juga tanda kepada kanser pankreas,” kata Chavi Eve Karkowsky, M.D., pengarah perubatan, obstetrik dan ginekologi dan kesihatan wanita di Montefiore Medical Group-Comprehensive Care Center.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda sering rasa loya:

  1. Anda Mengalami Migrain

woman-migraine-fb

Menurut Karkowsky, loya kadang-kadang datang bersama-sama dengan migrain. Malangnya, pakar-pakar masih belum tahu penyebab kepada migrain, jadi ianya masih tidak jelas mengapa loya menjadi salah satu gejalanya.)

Berita baiknya adalah, ubat anti-migrain boleh membantu dalam mengubatinya.


  1. Anda Mempunyai “Sindrom kesesakan pelvis”

gallstone-pain

Salah satu punca paling kurang didiagnosis tetapi sebab biasa kepada sakit perut dan loya adalah sesuatu yang dinamakan sindrom kesesakan pelvis, kata Christopher C. Hollingsworth, M.D., NYC Associates Pembedahan kepada womenshealthmag.

“Ia disebabkan oleh kekurangan urat dalam pelvis,” katanya. “Sama seperti wanita yang mendapat urat varikos di kaki, ia juga bole wujud secara meluas dalam pelvis. Urat ini akan membengkak dan mengambil ruang dalam pelvis dan akan menekan usus, ovari, rahim, dan pundi kencing, menyebabkan pelbagai gejala.”


  1. Anda Tertekan

job-stress

Satu lagi masalah besar untuk masalah perut adalah stress, yang boleh menyumbang kepada gastritis, “keradangan lapisan perut,” kata Deepa Iyengar, M.D., seorang doktor perubatan keluarga dengan Sekolah Perubatan McGovern di UTHealth.

Beliau berkata ia adalah penting untuk membangunkan teknik bagi menghadapi tekanan (seperti meditasi atau terapi kognitif) dan mengesyorkan untuk tidak mengambil makanan pedas, makan hidangan kecil dengan kerap, serta kafein untuk mengurangkan kemungkinan isu-isu perut masa depan.


  1. Anda Mempunyai Batu karang

gallstones_symptoms

“Rasa loya dan muntah adalah dua daripada tanda-tanda besar untuk batu karang,” kata Sandra Fryhofer, M.D., bekas presiden American College of Physicians. Jika anda berasa sakit di kuadran kanan dan demam panas, segera jumpa doktor anda.


  1. Salahkan Pil Yang Anda Ambil

Bowl filled with pills and hand with spoon on a table

Fryhofer mengatakan bahawa pil perancang, vitamin, atau OTC sering mempunyai loya sebagai kesan sampingan. Beliau mencadangkan untuk anda mengambilnya dengan makanan atau air halia (yang boleh membantu meringankan sakit perut). Jika masalah berterusan, jumpa dengan doktor anda.

Apa-apa pun,

Jika loya anda tidak mempunyai sebab tertentu, terdapat beberapa perkara mudah yang boleh anda lakukan untuk menanganinya.

Cara terbaik untuk merawat loya tanpa punca yang dikenal pasti adalah untuk menghentikan apa-apa yang mungkin boleh member efek kepada lapisan perut anda. Contohnya, berhenti merokok dan mengambil alkohol, elakkan makanan pedas, dan pertimbangkan untuk mengambil anti-asid.

Show More

Related Articles

Back to top button