Teknologi

Snapchat Spectacles Cermin Mata Hitam Yang Dapat Merakam Video Dan Gambar

Snapchat telah melancarkan sepasang cermin mata hitam iaitu SNAPCHAT SPECTACLES yang mempunyai kamera seperti hybrid Google Glass-Go Pro yang boleh merakamkan video dan mengambil gambar dengan mudah. Hasil gambarnya adalah seperti kamera GoPro, tetapi kamera ini berada di bahagian muka anda.

Berikut adalah 5 info yang anda perlu tahu tentang Snapchat Spectacles.

https://youtu.be/XqkOFLBSJR8

Apakah Snapchat Spectacles?

Pada bulan Oktober 2016, Snapchat mengumumkan sepasang cermin mata hitam dipanggil Snapchat Spectacles. Ia boleh merakam coretan video secara automatik dan akan simpan ke “Memories” Snapchat anda, iaitu ciri baru dalam Snapchat yang dapat menyimpan semua video snap yang diambil ke dalam stories, dan kandungan berkunci (locked content). Cermin mata hitam menampilkan kamera dengan kanta 115 darjah, dengan tujuan untuk meniru bagaimana manusia benar-benar melihat.

Bagaimana Snapchat Spectacles Digunakan?

Menurut The Wall Street Journal, The Verge, dan Snapchat, cermin mata hitam  Snapchat Spectacles ini mudah untuk digunakan.

Untuk merakam snap (gambar atau video), anda akan tekan pada butang di sudut kiri sebelah atas cermin mata hitam. Ia secara automatik akan menghentikan rakaman selepas 10 saat, tetapi anda boleh tekan sekali lagi untuk menambah satu lagi kenaikan 10 saat (anda boleh merakam sehingga 30 saat pada satu masa).

Anda akan melihat cahaya masuk menghadap apabila anda sedang snapping, dan pada bahagian luar juga akan mengeluarkan cahaya yang menunjukkan anda sedang merakamnya.

tech-crunch

Snapchat Spectacles boleh digunakan pada Android dan peranti  IOS. Jika anda memiliki Android, anda boleh memindahkan Snap anda melalui Wi-Fi, tetapi jika anda mempunyai iPhone, ia akan memindahkan sama ada melalui cermin mata hitam dengan sambungan Bluetooth atau Wi-Fi.

Perlu diingat anda boleh menggunakan cermin mata hitam sebagai peranti yang berdiri sendiri (mereka akan menyimpan Snap sehingga anda mempunyai akses kepada telefon anda). Untuk mainkan kembali video atau gambar Snap yang dirakam melalui cermin mata ini, anda perlu menggunakan aplikasi Snapchat.

Berapa Lamakah Snapchat Bateri Spectacles ‘Bertahan?

Snapchat berkata bateri Snapchat Spectacles ‘akan bertahan kira-kira sehari, dan cahaya yang menghadap ke luar pada cermin mata hitam akan menjadi penunjuk bateri yang anda perlu tekankan sebanyak dua kali untuk melihat berapa banyak bateri yang tinggal.

Untuk mengecas cermin mata hitam ini, hanya menggunakan bekas pengecas (umpama bekas cermin mata bentuknya) dan kabel dimana ia datang sekali dengan Spectacles.

Imej Kredit: AppsTipsAndTricks
Imej Kredit: AppsTipsAndTricks

Berapa Warna Yang Ada Pada Snapchat Spectacles Ini?

Ia datang dalam satu saiz, dan boleh didapati dalam tiga warna: Hitam, Teal, dan Koral.

Pilihan warna yang ditawarkan sangat bergaya

Bilakah Snapchat Spectacles Akan Dijual?

Snapchat berkata ia hanya mengeluarkan Snapchat Spectacles dalam bilangan yang terhad. Apabila Ketua Pegawai Eksekutif Evan Spiegel memperkenalkan mereka, beliau berkata, cermin mata itu boleh didapati pada musim luruh 2016, dan Snapchat merancang untuk mengambil “pendekatan yang perlahan” untuk menggeluarkannya.

Bermula 10 November, Snapchat mendedahkan bagaimana anda akan dapat untuk membeli mereka dari mesin kuning layan diri yang dipanggil Snapbots. Mereka akan melakukan perjalanan di seluruh Amerika Syarikat untuk menjual peranti ini.

https://youtu.be/Vc9SOkPWqIQ

Anda juga boleh pergi ke laman web Snapchat Spectacles untuk mengimbas kod QR dan menambah kanta Spectacles di Snapchat untuk mencubanya secara virtual.

Sumber: Pocket-Link

Show More

Related Articles

Back to top button