Bisnes & Ekonomi

7 Usahawan Muda Yang Hebat Bawah Umur 30 Tahun

Entah bagaimana mereka ini mungkin telah berakar umbi dalam diri mereka sejak kecil, bukan sahaja lulus di dunia kehidupan sahaja tetapi dapat menghasilkan sesuatu yang lain daripada yang lain. Keistimewaan yang mereka miliki ini tidak ramai orang ada tetapi 7 usahawan yang luar biasa ini mempunyai keberanian untuk bukan sahaja mengejar impian mereka dengan sepenuh hati, malah mereka semuanya masih berumur 30 ke bawah.

Sama ada dalam bidang makanan, fotografi, fesyen, atau pendidikan, anak-anak muda ini meninggalkan tanda mereka sendiri dalam industri mereka dan membuktikan bahawa jika anda mempunyai impian anda, jangan tunggu esok, mulakan dari sekarang.

1. Fiqa Liyana Chong
Imej Kredit: FIQS.com
Imej Kredit: FIQS.com

Fiqa dikenali ramai juga kerana beliau mengasaskan jenama FIQS, iaitu sebuah syarikat yang menghasilkan kasut lipat yang selesa. Beliau yang berusia 25 tahun itu juga berbakat dalam TVC prolifik, yang terdapat dalam lebih daripada 30 iklan untuk 10 tahun yang lalu. FIQS kini telah berkembang ke Hong Kong, dan Fiqa sedang mengkaji untuk menambah lebih banyak reka bentuk bagi mempelbagaikan kasut flat itu.

Kasut flat yang selesa oleh FIQS Imej Kredit: FIQS.com
Kasut flat yang selesa oleh FIQS
Imej Kredit: FIQS.com
2. Tengku Syamil
Imej Kredit: Vulcan
Imej Kredit: Vulcan

Pendidikan adalah usaha murni untuk mengabdikan diri , dan itulah apa yang Syamil dan pasukannya (semua secara kebetulan di bawah umur 25) telah dilakukan dengan Skolafund. Skolafund merupakan portal web di mana pelajar boleh menjalankan kempen crownfunding  untuk membiayai pendidikan mereka sendiri dan sejak penubuhannya, ia telah melancarkan kira-kira 14 kempen biasiswa.

SkolaFund.Com
3. Jewel Ling
Imej Kredit: CleoMalaysia
Imej Kredit: CleoMalaysia

Gambar mampu menerangkan seribu perkataan dan jurugambar ini mungkin hanya 24 tahuh, tetapi dia telah merakamkan ribuan gambar antaranya adalah pada Next Top Model Cycle 2 pemenang Asia, Sheena Liam. Sekarang Jewel adalah pemilik Prounited, mempunyai studio fotografi sendiri dan ia terletak di Kuala Lumpur.

Salah satu gambar dari seni fotografinya Imej Kredit: JewelLingPhotography
4. Hanif Marzuki Mohd Saupi
Imej Kredit: StartupDb
Imej Kredit: StartupDb

Hanif mungkin baru sahaja mencapai umur 21 tahun tetapi bersama pasukannya di Qtix(Queue Tix) mereka telah mencipta satu sistem pengurusan giliran bersepadu mudah alih yang membolehkan pengguna untuk mendapatkan nombor giliran mereka. Qtix adalah salah satu daripada syarikat permulaan yang telah dipilih untuk menyertai program MaGIC Accelerator dan ia adalah satu pencapaian yang mengagumkan apabila melihat semua pasukan di Qtix, juga terdiri daripada Muhammad Ellyas dan Tan Ji Sheng, semuanya berumur 21 tahun.

Applikasi Qtix Imej Kredit: GooglePlay
Applikasi Qtix
Imej Kredit: GooglePlay
5. Eliza Lee
Imej Kredit: Vulcan
Imej Kredit: Vulcan

Eliza Lee memulakan permulaan e-dagang pertama pada umur 20 tahun dan berikutan itu, beliau mengasaskan bersama PhatCulture, iaitu platform fesyen e-dagang yang berkembang dari pelaburan bermula RM400 sehingga sekarang kini dapat mencecah kepada 6 angka. Sekarang beliau berumur 27 tahun, Eliza adalah pengasas bersama Dirty Benefits, produk  kecantikan / penjagaan kulit yang memberi tumpuan kepada pengalaman penjagaan kulit untuk pelanggan.

Imej Kredit: Vulcan
Dirty Benefits Imej Kredit: Vulcan

 

6. Red Hong Yi

Red menghasilkan seni bukan menggunakan berus lukisan tetapi, dia terkenal dengan mengguakan barangan makanan sebagai seni makanan yang menakjubkan. Berusia 28 tahun dan dapat mengklasifikasikan kerja-kerja beliau sebagai ‘experimentational’, menyeronokkan dan tidak kira apa yang dia panggilkan, kesemuanya adalah menakjubkan. Red mempunyai pelanggan yang hebat belaka  seperti Astro, Unilever dan Google.

Salah satu hasil seninya Imej Kredit: Elle.My
7. Aw Tai Hau
Imej Kredit: BrandYourself
Imej Kredit: BrandYourself

Berusia 25 tahun dan anak kelahiran Kelantan ini adalah pengasas bersama Pott Glasses, sebuah syarikat yang menghasilkan kaca mata bergaya yang memperkenalkan ‘Asia Fit’, dimana mereka  menghasilkan kaca mata yang khusus dibuat dengan ciri-ciri fizikal Asia. Dengan Pott Kaca, Tai Hau, bersama rakan-rakan pengasas bersama Eden Hoong (juga 25) menerajui projek ‘A Pair For Those In Need’ yang bertujuan untuk menyediakan 100 pasang cermin mata kepada budak-budak sekolah di Kelantan secara percuma, kerana  berikutan banjir pada tahun 2014.

Imej Kredit: PottGlasses
Imej Kredit: PottGlasses

 

Show More

Related Articles

Back to top button