AntarabangsaBisnes & EkonomiIsu SemasaPolitik

Ke Mana Halatuju Presiden Trump?

Calon Republikan Donald Trump telah mengejutkan dunia dengan mengalahkan calon kegemaran ramai, Hillary Clinton dalam pilihan raya presiden kali ini. Dengan itu, berakhirlah lapan tahun pemerintahan parti Demokrat dan bermulalah sebuah perjalanan baharu untuk Amerika Syarikat.

Bimbang kemenangan Trump boleh menyebabkan ketidaktentuan ekonomi dan global, pelabur telah menarik pelaburan daripada aset yang berisiko seperti saham, yang menyebabkan dolar AS tenggelam. Indeks niaga S&P 500 jatuh 5 peratus sehingga ke paras terendah, menunjukkan mereka tidak akan dibenarkan untuk berdagang lebih rendah sehingga waktu asal pasaran saham AS pada hari Rabu (Khamis pada waktu tempatan).

Trump telah mendapatkan lebih 270 undian kolej elektoral untuk memenangi satu penggal pemerintahan bermula 20 Januari 2017.

Trump, ditemani ahli keluarganya hadir dihadapan penyokong beliau di hotel New York, berkata sudah tiba masanya untuk menyembuhkan konflik yang tercetus semasa kempen dan mencari penyatuan dan persefahaman.

imagetrumpvictoryspeech

“Sudah tiba masanya untuk kita bersatu sebagai satu bangsa yang bersatu padu,” kata Trump. Beliau memuji Clinton untuk perkhidmatan beliau dan berkata beliau telah menerima panggilan telefon daripada Clinton yang telah mengucapkan tahniah di atas kemenangan itu.

“Saya akan menjadi presiden untuk seluruh rakyat Amerika,” ucap Trump lagi.

Trump telah berulang kali mengecam saingan kempen beliau sebagai “crooked” (tidak jujur) dalam kempennya.

Ramai yang telah menjangkakan kemenangan akan mengarah ke Clinton namun Trump telah memenangi sokongan di kalangan pekerja bukan berpendidikan tinggi dengan janji-Nya untuk menjadi “greatest jobs president that God ever created” (presiden yang mencipta pekerjaan terbanyak).

Dalam ucapan kemenangannya, beliau berkata beliau mempunyai rancangan ekonomi yang hebat dan akan menggandakan pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat serta melaksanakan projek pembaharuan.

Kemenangannya menimbulkan pelbagai persoalan untuk Amerika Syarikat di dalam dan di luar negara. Beliau berkempen dengan ikrar “Amerika Didahulukan” dan mengenakan tarif 35 peratus ke atas barangan yang dieksport ke Amerika Syarikat oleh syarikat-syarikat Amerika Syarikat yang berada di luar negara.

clickhandler-ashxxsawwq

Sebelum ini kedua-dua calon pilihanraya Presiden Amerika Syarikat telah disifatkan sebagai dua pilihan yang tidak menyenangkan.

Trump yang berusia 70 tahun akan menjadi presiden tertua di Amerika Syarikat setelah memenangi kempen yang memberi tumpuan kepada watak calon presiden sama ada mereka boleh dipercayai untuk berkhidmat sebagai presiden ke-45 negara.

Jawatan presiden akan menjadi jawatan pejabat pertama Trump, dan keadaan masih samar tentang bagaimana beliau akan bekerjasama dengan Kongres, walaupun Republikan telah ditetapkan untuk mengekalkan kawalan ke atas kedua-dua dewan. Sepanjang tempoh kempen, Trump adalah sasaran penolakan bukan hanya dari Demokrat tetapi dari ramai dalam parti sendiri.

Kedua-dua calon presiden pada kali ini mempunyai kontroversi tersendiri dengan kemunculan video pencabulan seksual terhadap wanita oleh Trump pada Oktober 2005 manakala Clinton dengan kontroversi e-mel beliau.

Clinton telah memenangi hati warga Hispanik, warga Afrika-Amerika dan para belia tetapi kemenangan Clinton tidak sebesar Obama pada tahun 2012. Kebanyakan belia Afrika-Amerika tidak menyokong Clinton seperti mana mereka menyokong Obama. Hillary hanya memenangi lapan daripada sepuluh undian mereka (belia Afrika-Amerika) yang berumur antara 35 hingga 54 sementara Obama telah memenangi 100% undian mereka semasa pilihanraya 2012.

Semasa kempen Trump, beliau telah berjanji untuk mengembalikan kemasyhuran Amerika dengan personaliti, kemahiran berunding dan kepintaran berniaga. Beliau telah mencadangkan untuk menyekat kemasukan warga dari negara-negara Timur Tengah yang dilanda perang, pengubahsuaian daripada larangan yang dicadangkan sebelum ini kepada semua umat Islam.

Sifat Trump yang tidak menentu itu, dan telah menghina pelbagai orang termasuk orang Islam, orang kurang upaya, Senator Republikan John McCain, Pembawa Acara Fox News Megyn Kelly, keluarga seorang tentera Muslim-Amerika yang dibunuh, pemenang Miss Universe dan seorang hakim persekutuan berketurunan Mexico telah menyebabkan kempen anti-Trump di luar Rumah Putih selepas kemenangannya. Para pembangkang kelihatan terkejut dan berlinangan air mata. Beberapa telah memegang spanduk “stand up to racism” (bangkit menentang rasisme) dan “love trumps hate” (cinta melebihi kebencian).

americansstandloveagainsttrumphateoutsideradriflfutnlSepanjang kempen beliau – terutama dalam ucapan penerimaannya di Konvensyen Kebangsaan Republikan pada bulan Julai, Trump menyifatkan Amerika berada di dalam zaman kegelapan yang telah dipatahkan oleh China, Mexico, Rusia dan negara Islam. Menurut beliau, Impian Amerika telah mati dan dilitupi oleh kepentingan perniagaan jahat dan ahli politik rasuah, dan dia sahaja boleh memulihkan ia.

Beliau menawarkan pelan yang tidak jelas untuk memenangi konsesi ekonomi dari China, membina tembok di sempadan antara selatan Amerika Syarikat dan Mexico untuk mengelak pendatang asing tanpa izin dan membayarnya dengan wang cukai yang dihantar pulang oleh para pendatang. Natijahnya, sebaik sahaja kemenangan Trump diumumkan, mata wang peso Mexico menjunam ke paras terendah.

Kejayaan Trump memberi tamparan kepada Obama sebagai ahli Demokrat yang menghabiskan masa mengelilingi negara untuk berkempen menentang beliau. Obama berkali-kali menimbulkan keraguan terhadap kesesuaiannya untuk berkhidmat di Rumah Putih.

Trump berjanji untuk memansuhkan pelan penjagaan kesihatan Obama yang bermasalah dan mengubahsuai menjadi “Clean Power Plan” (cadangan pemulihan) yang dicadangkan beliau. Beliau merancang untuk mewujudkan peluang pekerjaan dengan bergantung kepada bahan api fosil seperti minyak dan gas.

Sumber: Reuters

Show More

Related Articles

Back to top button