Gaya HidupPercutian

Percutian Ke Luar Negara Tanpa Menggunakan Visa Bagi Rakyat Malaysia #Bahagian Kedua

Ini merupakan kesinambungan bagi Bahagian Kedua Percutian Ke Luar Negara Tanpa Menggunakan Visa Bagi Rakyat Malaysia. Kami akan senaraikan lagi 7 buah negara yang anda boleh lawati tanpa visa.

1.Pulau Cayman

Tempoh penginapan tanpa visa: Tanpa had

Imej Kredit:CaymanIslanExpedia
Imej Kredit:CaymanIslanExpedia

Sebagai Wilayah Luar Negeri British di Laut Caribbean barat, Kepulauan Cayman adalah syurga bagi peminat pantai. Ketiga-tiga pulau utama memenuhi keperluan yang berbeza. Pulau yang terbesar, Grand Cayman seperti biasa anda bolehlihatnya sebagai sebuah bandar yang moden dan ia juga terkenal dengan terumbu yang cantik. Pencinta alam semula jadi bolehlah  merancang untuk mendaki di Cayman Brac  untuk melihat eksotik flora dan fauna di sana. Manakala Little Cayman sangat mengalu-alukan mereka yang ingin menikmati percutian pulau yang privasi dan merasai ketenangan di pulau itu.

Little Cayman
Little Cayman

Perkara Anda Boleh Lakukan: Bermain dengan ikan pari di Stingray City, mengajar bersama si kecil anda di Cayman Turtle Farm atau menaiki kapal selam untuk meneroka habitat marin yang luar biasa di seluruh pulau-pulau.

Imej Kredit: Forbes
Bermain bersama ikan pari di Stingray City (Imej Kredit: Forbes)
2.Chile

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Bandar Chile (Imej Kredit: Eird)
Bandar Chile (Imej Kredit: Eird)

Terletak di antara Andes dan Lautan Pasifik, Chile adalah sebuah negara yang menawarkan pilihan yang luas bagi melihat pemandangan yang indah dan latar belakang yang menakjubkan. Walaupun anda berada di Chile, jangan lupa untuk melawat Valley of the Moon (landskap padang pasir unik) di Gurun Atacama, glasier dan tiga menara Paine di Torres Taman Negara del Paine dan gunung berapi salji di sepanjang Pasifik.

Perkara Anda Boleh Lakukan: Lawati Easter Island dan melihat kegaguman patung monumental Moai;  Lawati juga Los Pingüinos Natural Monument dan bertemu dengan 120,000 penguin liar Magellanic ; Bersiar-siar di sekitar Valparaiso, sebuah bandar Bohemian dipenuhi dengan rumah-rumah Chile yang berwana terang (seperti di dalam movie)

(Imej Kredit: TimeAndDate)
Monumental Moai (Imej Kredit: TimeAndDate)
Los Pingüinos Natural Monument (Imej Kredit: 5five5)
Los Pingüinos Natural Monument (Imej Kredit: 5five5)

Makanan Mesti Cuba: Makanan laut tempatan yang segar seperti salmon, siakap, conger eel, siput kupang, kerang dan banyak lagi!

3.Hungary

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Tidak ramai orang meletakkan Hungary sebagai travel bucket list mereka. Bukan hanya mempunyai landskap yang indah, Hungary juga mempunyai cerita menarik dan yang bermakna pada masa lalu untuk diberitahu dan makanan Hungary yang lazat buat pengunjung. Buat pengetahuan anda, perjalanan di Hungary amat murah berbanding dengan negara-negara Eropah yang lain.

Perkara  Anda Boleh Lakukan: Menghadiri Festival Sziget Muzik (diadakan pada setiap bulan Ogos), salah satu acara muzik terbesar di Eropah; berehat di Bath Thermal Széchenyi di Budapest untuk menghilangkan stress anda,ia merupakan salah satu kompleks spa terbesar di Eropah.

Sziget Music Festival (Imej Kredit: LastMinute.com)
Sziget Music Festival (Imej Kredit: LastMinute.com)
Hungary Szechenyi Bath
Hungary Szechenyi Bath

Makanan Mesti Cuba: Goulash atau Gulyás, ia merupakan hidangan utama bagi  Hungary; Langos atau roti rata Hungary yang digoreng; Somlói Galuska, kek kegemaran Hungary dan pencuci mulut utama Hungary yang unik dan tidak akan dapat temui di tempat lain.

Goulash (Imej Kredit: RecipesHubs)
Goulash
(Imej Kredit: RecipesHubs)
Longos (Imej Kredit: L'ogrerie)
Longos
(Imej Kredit: L’ogrerie)

4.Jamaica

Tempoh penginapan tanpa visa: Tanpa had

Imej Kredit: GardaTravelClub
Imej Kredit: GardaTravelClub

Jamaica adalah sebuah negara kepulauan di Laut Caribbean, tepat di atas benua Amerika Selatan. Iklim tropika wujud si sebahagian daripada pulau Caribbean, oleh itu, Jamaica mempunyai cuaca yang panas dan lembap sepanjang tahun seperti di Malaysia. Tetapi sudah tentu, Jamaica adalah berbeza dari Malaysia dalam pelbagai cara, atau jika tidak, ia tidak akan berada dalam senarai ini. Dan jangan bimbang,Jamaica pastinya tidak dipenuhi dengan lanun (seperti dalam cerita Pirates of the Caribbean).

Perkara Yang Boleh Lakukan:  Jangan lupa mencuba river rafting kerana ia adalah cara terbaik untuk meneroka hutan hujan yang besar dan banyak gua di seluruh pulau ini. Anda juga boleh merasai kehidupan petani di ladang-ladang tempatan seperti Sun Valley Plantation di Ocho Rios. Port Royal dahulunya dijadikan tempat untuk para lanun Caribbean tetapi kini ia adalah satu tempat pelancongan yang terkenal di Jamaica dan ia adalah lawatan yang berbaloi.

jamaica

Makanan Mesti Cuba: Kari kambing; ayam Jerk (jangan ketawa, Jerk adalah perasa Jamaica yang kerap digunakan); dan makanan laut yang segar.

Ayam Jerk (Imej Kredit: SeriousEats)
Ayam Jerk
(Imej Kredit: SeriousEats)

5.Mongolia

Tempoh penginapan tanpa visa: 30 hari

Imej Kredit: G Adventure
Imej Kredit: G Adventure

Ketika datang ke Mongolia, ramai orang mempunyai gambaran imej Genghis Khan sedang menunggang kuda di Gurun Gobi kan… ia tidak banyak beza sebenarnya bagi kehidupan orang bernomad disini dan kuda masih lagi boleh dilihat di Mongolia pada hari ini. Padang gurun yang sangat menarik termasuk banyak tasik yang jernih, gunung lasak, padang rumput yang luas, hidupan liar eksotik, ternakan nomad … dan saya rasa kami mempunyai alasan yang cukup untuk anda lawati Mongolia!

Perkara Yang Boleh Lakukan: Hayati dan menikmati gaya hidup nomad sebenar – tidur dalam yurt Mongolia, menunggang kuda, mendaki gunung, melawat kambing ternakan dan mencuba hidangan Mongolia yang dimasak di atas api.

Menunggang Kuda di gurun (Imej Kredit: RemoteIslands)
Menunggang Kuda di gurun
(Imej Kredit: RemoteIslands)

Makanan Mesti Cuba: Horhog, kambing bbq Mongolia; Boodog, daging bbq tradisional menggunakan batu (anda mesti menyaksikan cara memasak yang unik ini di Mongolia); Buuz, pau bungkus (dumpling) Mongolia.

Buuz (Imej Kredit: WhatsCookingInYourRecipes)
Buuz
(Imej Kredit: WhatsCookingInYourRecipes)
Horhog
Horhog

6.Peru

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Imej Kredit: Folkfest
Imej Kredit: Folkfest

Machu Picchu, Inca Trail dan Amazon, ini adalah tiga tempat yang wajib dilihat di Peru Machu Picchu, ‘lost city of the Inca’ legenda terkenal dengan seni bina yang lama dan runtuhan besar ini diadakan di Andes selama berabad-abad. Inca Trail adalah jalan terbaik untuk mencapai Machu Picchu. Sebuah perjalanan ke Peru tidak lengkap tanpa pengembaraan yang membuka mata untuk ke Amazon melalui hutan hujan bandar Iquitos.

Incha Trail (Imej Kredit: incatrailtomachupicchutour)
Inca Trail
(Imej Kredit: IncaTrailToMachuPicchuTour)

Perkara Yang Boleh Lakukan: Bosan dengan mendaki? Pergi ke Pantai Máncora untuk bermandi dibawah matahari yang sangat cantik; merasai pemandangan seperti di Mesir di Batán Grande – lihat piramid dan makam raja; mendaftar untuk lawatan bot bagi meneroka Hutan Simpan Negara Paracas dan bertemu dengan penguin.

Imej Kredit: PeruForLess
Imej Kredit: PeruForLess

Makanan Mesti Cuba: Lomo saltado, daging lembu goring Peruvian; Ceviche, perapan sea bass, Crisp Onion, kentang manis berkrim dan biji jagung panggang.

Perucian (Imej Kredit: Food&Wine)
Lomo Soltado
(Imej Kredit: Food&Wine)

7.Pulau Solomon

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Imej Kredit: DailyNewsDig
Imej Kredit: DailyNewsDig

Penyelam dan bakal-penyelam mesti bergembira dengan berita ini! Di sini di Kepulauan Solomon, merupakan sebuah negara yang terdiri daripada beratus-ratus pulau (922 pulau-pulau) di Pasifik Selatan, mereka mempunyai semua jenis selam skuba dan snorkeling dan beberapa tapak menyelam bertaraf dunia untuk anda terokai di syurga marin ini.

Imej Kredit: VisitSolomons
Imej Kredit: VisitSolomons

Perkara Yang Boleh Lakukan: Berenang bersama ikan-ikan di dua arus bertemu dan jika anda kagum  dengan Perang Dunia II, ia terdapat  kapal karam kapal perang di bawah air yang jernih di sini. Eco-pelancong akan jatuh cinta dengan Solomon kerana ia tidak sesak dan masih di dalam bentuk asalnya yang terbaik. Resort mewah boleh didapati dengan banyak di Pulau Solomon ini dan satu-satunya penginapan didapati ialah rumah tumpangan tradisional yang memelihara keasliannya di pulau ini. Setiap pengunjung amat dialu-alukan untuk menyertai penduduk tempatan yang amat mesra dan juga mengalami budaya tradisional mereka di kampung-kampung yang meriah ini.

Imej Kredit: VisitSolomons
Imej Kredit: VisitSolomons
Nikmati keindahan haiwan marin di dasar laut (Imej Kredit: CoolGreenScience)
Nikmati keindahan haiwan marin di dasar laut
(Imej Kredit: CoolGreenScience)

Makanan mesti cuba : Anda rasa? Tentulah makanan laut!

Sekian itu sahaja senarai negara tanpa visa pada kali ini. Mungkin pada masa hadapan, kami mempunyai info yang lebih mengenai hal ini tentu kami akan kongsikan lagi kepada anda. Jangan lupa melihat kalendar ya untuk menempah penerbangan ke negara-negara tanpa visa ini. Ayuh travel!

Show More

Related Articles

Back to top button