Bisnes & EkonomiGaya Hidup

Bagaimana 7 Usahawan Wanita Muda Ini Hebat Pada Permulaan Perniagaan Mereka

Bilangan perniagaan milik wanita kini semakin tinggi berbanding tahun-tahun sebelumnya. Menurut carta dalam Statisca, Kuala Lumpur adalah salah satu daripada 10 bandar-bandar utama dengan wanita mencakupi 19% daripada syarikat baru. Di sini kami ingin menyinarkan 7 usahawan wanita muda hebat yang dapat memberi inspirasi kepada anda.

  • Jesrina Arshad, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas, PurelyB.com

Kredit: ShapeMalaysia
Kredit: ShapeMalaysia

Jesrina melancarkan PurelyB sekitar Mei. PurelyB adalah portal sehenti untuk setiap keperluan yang sihat dan laman web bertujuan untuk membuat kehidupan yang sihat dan mudah dengan memberi tunjuk kepada perbezaan restoran yang sihat  , tips, resipi, dan perundingan dalam talian dengan panel yang pakar. Laman web ini telah berjaya dan ia mempunyai 10,000 pengikut hanya dalam bulan pertama!

 

 

Kredit: GreenMonday

Sebelum Jesrina bermula PurelyB, beliau telah bekerja selama lebih 8 tahun sebagai strategi digital plumbum di Astro Malaysia Holdings (kumpulan media hiburan terkemuka APAC) dan Mindshare Malaysia (agensi media terbesar di Malaysia).

  • Sylvia Yin, Ketua Marketer, Shoppr

shoppr-e

Daripada melayari laman membeli-belah dalam talian satu demi satu pada telefon anda, mengapa tidak menggunakan Shoppr yang memudahkan pengalaman membeli-belah anda dengan hanya satu aplikasi tunggal?

Sylvia menyedari ini sebelum mengasas Shoppr apabila dia dan rakan-rakan kolej beliau mendapati diri mereka memuat turun banyak aplikasi sehigga membebankan  ruang memori dan skrin telefon. Oleh itu mereka menghasilkan satu app membeli belah yang mudah untuk anda dengan swipe ke kanan  untuk ya dan pakaian anda akan terus ke dalam senarai barang.

Kredit: TechInAsia Applikasi Shoppr
Kredit: TechInAsia Applikasi Shoppr

Setakat ini pasukan ini telah memenangi beberapa pertandingan permulaan. Sebagai contoh, AngelHack Kuala Lumpur, D3 Hackathon, dan MYDD AT & T Hackathon. Pada awal tahun ini, Shoppr dibangkitkan USD $ 400,000 dalam pembiayaan awal daripada 500 Startups, East Ventures dan Forum Angel Investor.

  • Vivy Sofinas Yusof, Pengasas, FashionValet

Kredit: TheAsianEntrepreneur
Kredit: TheAsianEntrepreneur

Vivy telah diilhamkan oleh budaya membeli-belah dalam talian apabila dia dan suaminya Fadzarudin Anuar berada di London. Kemudian mereka mendirikan FashionValet bersama-sama pada tahun 2010.

FashionValet adalah salah satu laman web e-dagang fesyen dalam talian terkemuka di Malaysia dan ia telah kickstarted dengan RM100,000 dengan hanya 10 jenama tempatan. Sehingga kini platform ini mempunyai lebih daripada 300 jenama dari seluruh Asia Tenggara.

Kredit: Forbes
Kredit: Forbes

Pada awal tahun lepas pada bulan Mac, FashionValet juga mencapai tanda pendapatan RM10 juta dan memperoleh pelaburan bernilai jutaan dolar yang diketuai oleh Elixir Capital, sebuah firma ekuiti persendirian global yang berpangkalan di Silicon Valley, California.

Kredit: EasyStore
  • Cheryl Yeoh, Ketua Pegawai Eksekutif, Malaysia Global Innovation & Creativity Center (MaGIC)

Kredit: theantdaily
Kredit: theantdaily

Selepas menamatkan pengajian di Cornell University di New York, Cheryl dan bekas rakan sekelas mula membina CityPockets-perkhidmatan web percuma untuk mengesan tawaran harian dari laman web seperti Groupon, Living Social dan 500 lain-lain laman-laman tersebut di Amerika. Kemudian pada 2012, Cheryl co-founder Reclip.It, aplikasi senarai membeli-belah peribadi dibeli oleh Walmart Labs pada tahun 2013.

Kredit: Berita Harian
Kredit: Berita Harian

Sepanjang tahun Cheryl telah memenangi pelbagai anugerah yang ketara seperti yang dinamakan oleh Mashable sebagai salah satu ” Top 44 Female Founders Every Entrepreneur Should Know” ” dan “Top 10 Wanita Dalam Digital” oleh L’Oreal. Oleh kerana beliau sangat bersemangat tinggi dalam mengusahakan perniagaanya yang hebat, dia telah dilantik menjadi Ketua Pegawai Eksekutif pertama MaGIC pada bulan April 2014.

  • Shir Mein Leong, Pengasas, DeliverEat

Kredit: MalayMailOnline
Kredit: MalayMailOnline

Penghantaran makanan adalah industri yang besar di dalam startup. Pada April 2012, Shir Mein Leong merupakan co-founder  DeliverEat, portal penghantaran makanan pertama Pulau Pinang yang membolehkan sesiapa sahaja untuk menikmati pelbagai kemudahan seperti makanan, dari barat sehinggalah ke hidangan tempatan. Dua perkara yang menetapkan DeliverEat adalah asal-usul dan kefahaman yang sebenar tentang apa yang pelanggan mengidamkan.

Pada masa ini terdapat lebih daripada 150 restoran yang tersedia di DeliverEat. Tahun lepas mereka menerima RM500,000 daripada Cradle Fund selepas membuktikan bahawa terdapat permintaan untuk DeliverEat tawarkan. Selain itu, DeliverEat juga merupakan salah satu bahagian 20 Finalis untuk Alliance Bank BizSmart.

  • Rachel Koay, Pengasas Bersama, Queen Hostel

Kredit: Rachel Koay Facebook

Sebelum memulakan Queen Hostel, Rachel mengasaskan Panda KT yang merupakan agensi Perhubungan Awam dan Pengiklanan bersama-sama dengan pasangannya Zoe Tam. Kemudian mereka mahu melakukan sesuatu yang berbeza, oleh itu mereka mengambil keputusan untuk menggunakan pengalaman perjalanan mereka untuk membuka asrama. Berikutan itu mereka berdua pergi mengajak sekitar 20 orang untuk melabur RM10,000 setiap satu dan mereka mencapai sasaran mereka dalam masa kurang daripada tiga hari.

Queen Hostel di Penang
Queen Hostel di Penang

Queen Hostel adalah sejenis asrama mewah untuk backpackers wanita. Penginapan bajet ini adalah untuk wanita sahaja dan hostel ini menyediakan perkara girly seperti pelurus rambut dan lakuer kuku OPI. Hanya empat bulan pembukaan Queen, asrama ini berada di tempat kedua sebagai review paling banyak di TripAdvisor.

  • Hooi Ling Tan, Pengasas, MyTeksi

Kredit: Forbes

Ramai orang mungkin tahu Anthony Tan sebagai pengasas MyTeksi/GrabTaxi, tetapi adakah anda tahu bahawa dia sebenarnya co-founder dengan rakan sekelasnya di Harvard ?

Kredit: MalayMailOnline

ihelpboard

Bekas perunding McKinsey dan MBA graduan dari Sekolah Perniagaan Harvard, Hooi Ling Tan mengasaskan MyTeksi pada tahun 2012. Dengan bermulanya sebagai syarikat kecil, kini aplikasi itu mempunyai kehadiran di 26 bandar-bandar dengan lebih 110,000 pemandu di seluruh rantau Asia Tenggara dan syarikat telah menerima lebih daripada USD $ 350 juta pada pembiayaan setakat ini.

Sebenarnya terdapat ramai lagi usahawan wanita muda yang hebat-hebat di Malaysia. Mungkin akan disambungkan lagi untuk senarai seterusnya. Harap insipirasi ekonomi dari kami ini dapat memberikan insipirasi kepada anda juga!

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button