Gaya HidupPercutian

Percutian Ke Luar Negara Tanpa Visa Bagi Rakyat Malaysia #Bahagian Pertama

Percutian Ke Luar Negara Tanpa Menggunakan Visa Bagi Rakyat Malaysia. #Bahagian Pertama

Anda mesti tidak percaya bahawa kita sebagai rakyat Malaysia sebenarnya mempunyai keistimewaan untuk melancong di 164 buah negara tanpa menggunakan VISA.

Tetapi ini adalah apa yang setiap rakyat Malaysia (pemegang pasport) perlu tahu: pada Februari 2016, anda boleh melawat sehingga 164 buah negara dan wilayah di dunia tanpa visa (beberapa memerlukan visa walaupun  semasa ketibaan)!

Kali ini kami akan senaraikan anda 6 buah negara yang indah dan menarik bagi rakyat Malaysia yang ingin perjalanan visa bebas.

  1. Greece

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

greece

Bercakap mengenai Greece, mesti anda semua terbayang kecantikan Santorini kan, jika tidak rumah biru berbumbung ikonik di tepi laut. Sebenarnya terdapat pelbagai tempat yang menarik lagi. Sebagai tempat kelahiran peradaban Barat, Greece mempunyai koleksi yang luar biasa seni bina bersejarah dan runtuhan. Bagi pencinta sejarah tidak boleh terlepas Acropolis manakala bagi peminat sukan perlu melawat Olympia dimana Sukan Olimpik yang pertama telah diadakan.

Perkara anda boleh lakukan: Percutian pantai di Kepulauan Yunani seperti Santorini, Ios, Crete,Falcon dan Corfu amat disyorkan; menghadiri Festival Hellenic di Athens jika anda berada di sini semasa musim panas.

Crete
Crete
greece2
Suasan Greece pada waktu malam
Falcon
Falcon

Makanan mesti cuba: Gyro, versi Yunani kebab yang biasanya hanya kos EUR 3 dan boleh diperolehi dengan mudah di jalan-jalan.(Bagi yang ingin makanan bajet)

Kebab Gyro
Kebab Gyro
2. Belgium

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Kredit: CityTurtle
Kredit: CityTurtle

Terdapat lebih daripada 3000 istana yang boleh diterokai dalam Belgium – ia sukar untuk membuat keputusan di mana untuk memulakan kerana setiap istana mempunyai cerita dan tarikan tersendiri. Bagi mereka yang masih mahu cadangan yang kukuh, Bouillon Castle di Ardennes pasti tidak akan mengecewakan. Jika anda berminat sejarah pada Perang Dunia Pertama, anda pasti perlu melawat Waterloo dan Flander Fields.

Perkara anda boleh lakukan: Melawat Brussels, ibu negara Belgium dan pusat pentadbiran Kesatuan Eropah untuk campuran yang baik sejarah Eropah dan masa depan; melawat karpet bunga-bungaan di Grand Place (2 tahun sekali pada bulan Ogos)

brussels_floral_carpet_b

Makanan mesti cuba: Wafel Belgium, Coklat Belgium (anda mesti pernah dengar sebelum ini) dan frites (atau French Fries; ramai yang telah berkata bahawa French fries berasal dari Belgium).

Kredit: BackRoads (Waffle Belgian)
Kredit: BackRoads (Waffle Belgian)
3.Fiji

Tempoh penginapan tanpa visa: 4 bulan

Kebanyakan orang mempunyai tanggapan bahawa bercuti Fiji adalah percutian yang sangat mahal. Penginapan bajet, makanan Fiji yang lazat, pantai yang tidak sesak, air yang jernih dan langit malam bertaburan bintang dan keajaiban sering datang di dalam pakej (cukup berpatutan) jika anda menghabiskan masa di pulau-pulau kecil sebenarnya.

Perkara anda boleh dilakukan: Daftar untuk lawatan whitewater rafting di Upper Navua River; snorkeling atau menyelam untuk melihat karang lembut berwarna-warni yang banyak sambil dikelilingi oleh haiwan marin yang unik; berjalan kaki di Taman Warisan Negara Bouma dan melawat air terjun mengagumkan di dalam taman.

Kredit: sportourtravelservices (Uooer Navua River)

Minuman perlu cuba: Kava (atau minuman keras), minuman dikongsi oleh penduduk tempatan yang akan menyebabkan rasa kebas di sekeliling mulut, bibir dan lidah. (untuk bukan Islam sahaja ya)

4.Iceland

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

Perkara anda boleh lakukan: Melihat Aurora atau Cahaya Utara , anda boleh cuba berkhemah di Iceland sebagai tapak perkhemahan ; dapatkan suasana hangat dan santai di Blue Lagoon,  mandi di kolam panas yang paling terkenal di Iceland; Daftar untuk aktiviti yang menyeronokkan dan lawatan pendidikan berpandu ke Gua Skaftafell Ice di Taman Negara Vatnajökull; menonton ikan paus amat disyorkan kepada mereka yang mempunyai bajet tambahan.

Kredit: LandLopers (Blue Lagoon)
Kredit: LandLopers (Blue Lagoon)
Kredit: Huffington (Aurora di Iceland)
Kredit: Huffington (Aurora di Iceland)
Kredit: GuideToIceland (Kapal terbang DC terbengkalai)
Kredit: GuideToIceland (Kapal terbang DC yang terbengkalai)

Makanan mesti cuba: Skyr, yogurt seperti keju lembut dimana orang Iceland makan dengan hampir setiap hidangan; Minke ikan paus,bagi mereka yang tidak boleh terima untuk makan ikan paus anda jangan memaksa; plysur atau Icelandic ikonik hot dog.

Kredit: Huffinton (Plysur Hot Dog)
Kredit: Huffinton (Plysur Hot Dog)
5. Iran

Tempoh penginapan tanpa visa: 15 hari

Kredit: FinancialTribune
Kredit: FinancialTribune

Iran adalah tempat yang selamat dan sering diabaikan tetapi ia merupakan sebuah destinasi pelancongan juga. Jadi rakyat Malaysia boleh melawat Iran sehingga 15 hari dengan visa semasa ketibaan (visa on arrival, VoA) adalah percuma, dan ini adalah dua minggu yang baik untuk mengelilingi  Iran untuk anda! Ia adalah masa untuk mendedahkan  misteri Iran dan melihat kecantikan tulen yang disembunyikan.

Tentunya melawat masjid-masjid yang unik di Iran, selain seni bina masjid dan aktiviti, terdapat banyak lagi tempat untuk anda alami di Iran!

Kredit: ArashTour

Perkara anda boleh dilakukan: Berkunjunglah ke bandar padang pasir di Yazd dan anda dijamin untuk berjalan kaki dengan gigabait beberapa lanskap yang unik dan windcatchers Parsi purba. Juga, sukar dipercayai kerana  (ambil perhatian bahawa alkohol adalah dilarang di Iran), Shiraz, yang dikenali sebagai Kota Rose, juga terkenal dengan wain dan kebun-kebun anggur cantik.

Kredit: IranTravelingCenter (Masjid Jame)
Kredit: IranTravelingCenter (Masjid Jame)
Kredit: Travel.allwomenstalk (Bandar Yazd)
Kredit: Travel.allwomenstalk (Bandar Yazd)

Makanan mesti cuba: Kebab, kebab Iran yang sebenar; polo, nasi campur atau dicampur dengan kacang, sayur-sayuran, kacang dan buah-buahan kering, tiada apa yang boleh menentukan ‘simple is beauty’ lebih baik daripada polo; Khoresht atau Iranian Stew.

Kebab Iran
6. Turkey

Tempoh penginapan tanpa visa: 90 hari

istanbul-september-2013

Oleh kerana lokasinya geostrategik dan berkaitan dengan empayar purba, Turkey telah menjadi wadah tumpuan hebat untuk semua budaya di sekitarnya.

Perkara anda boleh lakukan: Melawat Hagia Sophia, Masjid Biru, Grand Bazaar, dan Pasar Rempah(Spice Market) adalah tempat yang anda mesti lawati di Istanbul.The Underground City of Derinkuyu menunjukkan bagaimana orang hidup untuk melindungi diri mereka daripada pendakwaan Empayar Rom. Selain itu, menaiki belon udara panas di Cappadocia adalah cara yang paling menarik untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan gunung dan lembah di sini.

Masjid Biru
Masjid Biru
Kredit: TurcoTravel (Belon Udara Panas di Cappadocia)

Makanan mesti cuba: Köfte, bebola daging lembu Turki; Sis kebab, daging panggang atau versi sate Turki sate; Döner, seperti kebab, tetapi penduduk Turki akan mengatakan bahawa kebab mereka adalah berbeza.

Kredit: Izgarakofte (Köfte)
Kredit: Izgarakofte (Köfte)

Untuk pengemar kopi: pakar-pakar Kopi akan tahu bahawa kopi Turki sebenar  merujuk kepada kaedah penyediaannya, bukan jenis kopi. Walaubagaimanapun, kopi Turki yang baik kebanyakkanya boleh didapati di Turkey dan ia biasanya dihidangkan dari periuk kopi khas yang dipanggil cezve.

Cezve Kopi Turkish
Cezve Kopi Turkish

Jadi anda telah mengetahui 6 daripada 164 negara rakyat Malaysia boleh lawati tanpa visa.  Akan disambung pada episodnya seterusnya dengan lebih negara untuk perjalanan bebas visa. Nantikannya!

Sumber: Tripzilla

Show More

Related Articles

Back to top button