Gaya HidupKecantikanSukan

5 Sebab Mengapa Perut Anda Tidak Terbentuk Dengan Cantik Walaupun Bersenam Banyak Kali

Anda mungkin pernah dengar sebelum ini bahawa pembentukan perut yang cantik bermula di dapur. Ok, tetapi bagaimana jika anda seorang pemakan makanan yang sihat dan sentiasa bersenam tetapi ia tidak menunjukkan hasil? Di mana kesalahannya? Semua orang mendapati sukar untuk mendapatkan perut yang mereka benar-benar mahu.

Berikut adalah cara anda yang mungkin salah dan bagaimana untuk menyelesaikannya.

  1. Crunches Yang Betul

Pasti, anda boleh melakukan crunches sehingga muka anda biru, tetapi itu tidak akan membawa anda untuk mendapatkan perut yang cantik dan keras. Teras anda mungkin mengandungi lebih banyak otot berbanding crunches yang boleh anda sasarkan, seperti obliques dalaman dan luaran anda.

Dengan membuat plank dan wood chops (cuba menggunakan kabel atau memegang medicine ball) menjadi sebahagian daripada rutin biasa anda. Pergerakan ini akan melibatkan sebahagian besar kepada otot anda didalam badan dan jangan menyesal kerana ia akan memberi keputusan yang memuaskan.

  1. Anda Tidak Memberi Tumpuan Kepada Bahagian Belakang

Ini adalah kawasan yang anda mungkin tidak fikir untuk anda berikan tumpuan untuk menghasilkan perut yang cantic: tulang belakang anda. Dengan mengukuhkan otot ini dan meregangkan dada dan lat muscle(otot lat), anda boleh menyelaraskan semula postur anda.

Mempunyai postur yang baik akan membuat anda berdiri lebih tinggi, kelihatan lebih yakin, dan membuatkan anda kelihatan dan berasa lebih ramping. Cuba lakukan langkah-langkah ini ke dalam rutin senaman anda untuk penegakkan tulang belakang, dan juga untuk kesan abs-ketat.

  1. Anda Tidak Memberi Tumpuan Kepada Pembinaan Otot

Mungkin anda bergerak dengan terlalu cepat dan mengangkatnya dengan ringan. Dalam usaha untuk membina otot (yang anda perlukan untuk membina abs(perut) yang cantik ),adalah  menjaga berat badan anda.

 Ini bermaksud: Anda hanya melakukan enam hingga 12 reps sehingga keletihan. Tempoh rehat antara set perlulah pada 60 hingga 90 saat.

  1. Anda Hanya Lakukan Senaman Abs(Perut) pada #ABSDAY

Anda tidak perlu melakukan satu hari pada satu otot sahaja. Sebaliknya, tumpukan usaha anda kepada  latihan berfungsi sepenuh badan (full-body functional training). Bukan sahaja ia melibatkan lebih banyak otot untuk meningkatkan pembakaran lemak dalam badan, tetapi ia juga meniru bagaimana badan anda secara semulajadi bergerak semasa aktiviti sehari-hari.

  1. Anda Menghiraukan HIIT

Ya, pecutan (sprint) boleh menyebabkan penyeksaan. Tetapi ia juga bertindak sebagai pembakar lemak yang serius. Short interval pada intensiti yang tinggi dicampur dengan tempoh masa yang singkat pemulihan aktif adalah cara yang paling berkesan untuk membakar lebih banyak kalori dan meningkatkan metabolisme anda supaya badan anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Lakukan HIIT dalam pelbagai cara: pecut di luar atau di atas treadmill, lompat tali antara set semasa strength workout, atau menggabungkan pergerakan jantung yang kuat seperti lompat kotak (box jumps), melompat mencangkung (squat jumps), dan skater melompat (skater jumps) ke dalam rutin anda. Anda mungkin berasa sangat penat, tetapi ia sangat berkesan ke atas abs anda.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close