Gaya Hidup

Ada Buaya?! Apa Perlu Saya Buat?!

Kita tidak tahu bila kita mungkin akan menghadapi apa-apa situasi cemas, dan dalam kes ini, sekiranya diserang buaya.

Apakah cara terbaik untuk mengelak daripada dibaham oleh makhluk yang ganas ini? Dan bagaimana untuk lari jika anda digigit?

Berikut adalah 10 tips utama tentang bagaimana untuk mengharungi serangan buaya yang anda perlu tahu:

1. Menjauhkan diri daripada kawasan yang mempunyai buaya

629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-1jpeg
Tanya penduduk tempatan tentang di mana buaya mungkin hidup di situ. Jika ia berada dalam tasik dan sungai, jangan pergi berenang atau bermain di kawasan itu. Jangan pergi ke kawasan air keruh, atau berenang pada awal pagi atau pada waktu malam, kerana itu adalah waktu haiwan itu memburu dan adalah lebih sukar untukĀ  dilihat.

2. Berhati-hati dengan persekitaran anda
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-2jpeg
Jika anda berada di kawasan mereka tinggal, anda mesti kekal berjaga-jaga. Buaya boleh menyembunyikan diri mereka dengan baik di dalam air, dan hanya mengeluarkan mata dan hidung mereka di atas air atau menenggelamkan diri mereka sepenuhnya. Jangan masukkan tangan atau kaki dari bot ke dalam air, jangan berjalan terlalu dekat dengan sungai atau tasik, dan mengelakkan tumbuh-tumbuhan tebal kerana itu adalah tempat sembunyi mereka.

3. Berada sekurang-kurangnya lima belas kaki dari buaya
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-3jpeg
Sebaik sahaja anda nampak mereka, pastikan anda berada lima belas kaki dari mereka, tetapi semasa musim mengawan atau bertelur, lebih baik untuk berada lagi jauh dari itu kerana mereka boleh kerja anda dengan sangat pantas.

4. Jangan terlalu selesa di kem anda.
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-4jpeg
Buaya boleh menghafal tabiat orang, jadi berhati-hati apabila anda berkhemah berhampiran air. Dirikan khemah jauh dari tepi air, dan jangan buang sampah di kawasan itu dengan sisa makanan. Jika anda perlu menggunakan air untuk membasuh, cuba untuk tidak menggunakan jalan yang sama setiap masa.

5. Lari
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-5jpeg
Buaya bergantung kepada unsur kejutan untuk menangkap mangsa, jadi ia amat luar biasa untuknya menyerang di atas tanah. Keluar dari kawasan air, kerana mereka akan cuba untuk kembali ke dalam air di mana mereka berasa lebih selamat.

6. Jika diserang, gunakan kudrat yang masih ada untuk lari
aid44647-728px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-14
Kadang-kadang, haiwan itu akan menggigit anda sekali kemudian segera melepaskan mangsanya. Jika ini berlaku, cuba untuk lari dari haiwan itu secepat mungkin. Walau bagaimanapun, kadang-kadang haiwan itu tidak akan melepaskan mangsanya dan akan cuba untuk mengheretnya ke dalam air. Buaya boleh berada di dalam air lebih lama daripada manusia, jadi satu-satunya harapan untuk hidup jika anda diserang dengan cara ini adalah untuk melawan dan menjauhkan diri.

7. Serang mata, hidung, atau tekak buaya itu
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-6jpeg
Buaya paling lemah pada bahagian hidung, telinga dan lidah matanya. Oleh itu, cuba untuk memukul atau mencucuk mereka dengan apa sahaja yang anda ada: dayung, kayu, atau pisau, atau tangan anda. Jika lengan atau kaki anda terperangkap dalam mulutnya, anda mungkin boleh menekan injapnya. Dengan cara itu, air akan mula mengalir ke dalam tekak buaya, dan ia mungkin akan melepaskan anda.

8. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera
629px-survive-an-encounter-with-a-crocodile-or-alligator-step-7jpeg
Mulut buaya adalah rumah kepada berjuta-juta bakteria, dan jika tidak dirawat dengan segera, jangkitan dijamin akan berlaku apabila anda digigit.

Sumber: mirror.co.uk , wikihow

Show More

Related Articles

Back to top button