Gaya HidupKesihatan

Jangkitan Yis Dalam Mulut

Malangnya, hampir setiap wanita di muka bumi ini mempunyai jangkitan yis. Apa yang anda mungkin tidak tahu adalah bahawa ia bukan hanya berlaku di bahagian sulit anda tetapi juga boleh muncul dalam mulut anda (di mana mereka dikenali sebagai jangkitan kandida).

hqdefault

Apa itu jangkitan kandida sebenarnya?

Jangkitan kandida ini merupakan jangkitan yang disebabkan oleh penumbuhan yis yang terlalu cepat di dalam mulut, dan kadang-kadang, esofagus, kata Elizabeth R. Roth, MD, penolong profesor perubatan di Sekolah Perubatan Harvard dan doktor.

Ia merupakan organisma yang sama yang menyebabkan jangkitan yis faraj di kalangan wanita.

Simptom-simptomnya boleh termasuk “luka berkrim putih di lelangit atau belakang mulut,” atau luka-luka dengan “warna keju atau kemerahan,” kata Amita Gupta, M.D., Timbalan Pengarah Pusat Pendidikan Kesihatan Klinikal Global, bahagian penyakit berjangkit, di The Johns Hopkins University School of Medicine.

Orang-orang yang mempunyainya mungkin akan mengalami perasaan asing di dalam mulut mereka atau kesukaran menelan.

white-coated-tongue-and-oral-thrush

Adakah ianya perkara biasa?

“Jangkitan kandida adalah perkara yang biasa dilihat pada pesakit immunosuppressed,” seperti mereka yang sedang menjalani kemoterapi, mempunyai AIDS, atau yang sedang mengalami isu kesihatan lain yang serius (seperti kencing manis yang tidak terkawal), kata Roth.

Ini kerana sistem imun yang ditindas menyebabkan anda lebih terdedah kepada jangkitan. Mereka yang mengambil steroid yang perlu disedut, seperti ubat-ubatan asma, atau ubat steroid boleh terdedah kepada sariawan, kerana steroid boleh melepaskan keseimbangan semulajadi yis dalam mulut anda.

Roth mengesyorkan bahawa mereka yang menggunakan inhaler berkumur selepas menggunakannya untuk mengelakkan isu ini.

Antibiotik yang membunuh bakteria pada individu yang sihat juga antara punca jangkitan ini.

Jika anda mengambil antibiotik, ianya lebih baik untuk mengambil probiotik juga untuk membantu mengekalkan keseimbangan bakteria yang sihat di dalam mulut anda.

Sumber: womenshealthmag

Show More

Related Articles

Back to top button