Gaya HidupKesihatan

Seksa Ekzema? Ketahui Bagaimana Menghindarinya

Masalah kulit kering adalah isu yang biasa, tetapi jika masalah itu tidak mampu mengubati kekeringan kulit anda walaupun dengan menggunakan pelembap, itu mungkin sebenarnya masalah lain? Jika kulit kering anda kelihatan merah atau menggelupas, dan gatal, anda mungkin sedang mempunyai masalah kulit yang dipanggil ekzema.

Apa itu Ekzema?

ae2_600_450_70_http-www-pcds-org-ukeeassetsimgwatermark-gif_0_0_80_r_b_-5_-5_

Ekzema, juga dikenali sebagai dermatitis adalah satu keadaan kulit gatal yang biasanya muncul di kawasan kulit yang berlipat, seperti siku dan lutut, kata Emma Guttman-Yassky, MD, Ph.D., profesor dermatologi di Icahn Sekolah Perubatan di Gunung Sinai.

Istilah ekzema sebenarnya mempunyai beberapa bentuk yang berbeza seperti: ruam, keradangan, atau hanya kulit kering biasa. Selalunya, anda boleh melihat ia dalam keadaan merah, gatal, dan tompok bersisik pada kulit anda.

Bagaimana Nak Merawat Ekzema Ni?

47536-634x519-eczema2

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah untuk melindungi kulit anda:

62950320283506p

  1. Berhenti menggunakan sabun dan losyen yang mempunyai wangian atau bahan-bahan seperti bacitracin dan PABA, yang boleh merengsakan kulit anda. Disebabkan ekzema menjejaskan kulit anda, ia akan meninggalkan kulit anda bertambah sensitif, menjadikannya lebih sensitif kepada bahan-bahan yang lebih kasar ini.

 

hypoallergenic

  1. Cari produk yang ditulis sebagai hypoallergenic. Bahan ini tidak akan menjejaskan fungsi halangan kulit anda, dan itu bermakna alergen tidak akan dapat mengganggu kulit anda dengan mudah. Gunakan sabun yang melembap untuk mengekalkan kulit anda terhidrat.

shower-head-blog

  1. Menyusun semula rutin mandi anda. Gunakan suhu suam kerana suhu yang panas akan lebih mengeringkan kulit anda, menjadikan kawasan sensitif teruk buruk lagi.

method1

4. Guna losyen sebaik sahaja selepas anda mandi, apabila pori-pori anda masih terbuka. Ini membolehkan kulit anda untuk menyerap kesemua produk itu. Dan jika kulit anda terhidrat, ekzema anda akan menjadi kurang teruk.

Walaupun anda telah menggunakan tips di atas, ekzema masih teruk?

Buat temu janji dengan doktor kulit anda jika anda mendapati bahawa rawatan ini tidak membantu, kata Dr Kazin. Jika wabak anda teruk, dia boleh memberikan oral steroid atau topikal untuk menghentikan keradangan itu dengan segera dan membenarkan kulit anda untuk sembuh.

Sumber: menshealth

Show More

Related Articles

Back to top button