Gaya HidupKesihatan

Memberi Sokongan Kepada Golongan Kanak-Kanak Yang Menjadi Penjaga Pesakit Terlantar

Secara amnya, ibu bapa yang menjalankan kerja-kerja menjaga anak mereka apabila anak tersebut sakit atau memerlukan sebarang bantuan. Tetapi dalam kebanyakan kes dalam keluarga-keluarga di Amerika, ia adalah sebaliknya.

Di sana, ramai kanak-kanak semuda 8, 9 atau 10 tahun bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kebajikan orang dewasa atau adik-beradik yang tinggal dengan mereka hidup.

Mereka juga mungkin perlu menjalankan tugas-tugas seperti membeli-belah, menyediakan makanan, membersihkan rumah, mencuci pakaian dan juga  menjaga kebersihan anggota keluarga yang tidak dapat menjaga diri mereka sendiri.

Pada masa yang sama, kanak-kanak ini masih perlu pergi ke sekolah, melakukan kerja rumah dan biasanya gagal untuk mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti lain seperti sukan dan persahabatan (yang amat penting kepada pembangunan diri mereka).

Young-Caregivers-155374106

Dr. Connie Siskowski, seorang jururawat berdaftar di Boca Raton, Florida, antara yang memahami cabaran yang kanak-kanak ini hadapi kerana ketika berusia 11 tahun, dia mula menjaga datuknya yang ketika itu merupakan seorang pesakit terlantar.

Menurutnya, “saya akan sentiasa tidur di sofa dia ruang tamu supaya saya boleh sentiasa di sisi datuk apabila dia perlukan saya.” Dan setelah datukanya meninggal dunia disebabkan penyakit jantung, dia tidak menerima sebarang sokongan untuk mengembalikan semangatnya untuk hidup.

Pada tahun 2006, Dr. Siskowski memulakan Projek Penjaga Belia, khusus untuk membantu penjaga muda yang menjaga ahli keluarga mereka yang sakit, orang tua atau orang kurang upaya.

Dengan sokongan daripada pelbagai pihak, kini dikenali sebagai Persatuan Penjaga Belia Amerika, sedang bekerja dengan pelbagai sekolah di daerah sana untuk mengenal pasti kanak-kanak yang memerlukan bantuan dalam memenuhi tuntutan yang berkaitan dengan penjagaan dan pergi sekolah dan menjadi seperti kanak-kanak biasa dalam masa yang sama.

b8d4e39a-f561-46d1-a69f-33552abb1a5e

hidden

Ramai daripada anak-anak muda ini sering ketinggalan di sekolah, mengalami masalah kurang tidur dan kemurungan, kebimbangan dan tekanan, kata Gail G. Hunt Perikatan Kebangsaan bagi Penjaga. Beliau berkata 58 peratus daripada kanak-kanak ini “terlalu bimbang untuk menumpukan perhatian kepada kerja sekolah mereka,” dan hanya sebilangan memberitahu guru-guru mereka tentang tanggungjawab mereka di rumah.

Berdasarkan kajian yang dilakukan pada tahun 2006 oleh Enterprises Civic yang dijalankan untuk Yayasan Bill dan Melinda Gates, mendapati bahawa 22 peratus daripada remaja ini berhenti sekolah menengah untuk menjaga ahli keluarga mereka.

08-13Childcaregiver062916

Projek Penjaga Belia Dr. Siskowski, kini menawarkan kelas mengenai topik-topik seperti menangani tekanan dan kemarahan dan cara untuk menguruskan kewangan.

Bersama-sama dengan demonstrasi penjagaan rumah dan penjagaan sementara, lawatan, kem dan banyak lagi aktiviti-aktiviti rekreasi dan social yang lain. Mereka juga berharap untuk meluaskan program ini ke sekolah-sekolah lain di seluruh negara.

Mereka memastikan yang sekolah-sekolah juga mengetahui sebab-sebab mengenai isu kerja rumah yang tidak lengkap, ketidakhadiran dan prestasi akademik yang lemah kanak-kanak ini.

Projek ini menawarkan tunjuk ajar di rumah, program pengajian dan juga menyediakan komputer dan pencetak untuk kanak-kanak yang tidak boleh pergi ke perpustakaan. Selain itu, persatuan itu turut mengedarkan periuk perlahan dan alat pemadam api setelah menerima empat kes yang disebabkan kanak-kanak ini cuba memasak dalam usia yang muda.

“Dengan peningkatan dalam teknologi, lebih banyak orang yang akan hidup lebih lama dan sedang menerima rawatan dan dijaga di rumah,” katanya.

“Terdapat lebih banyak rumah yang diisi dengan pelbagai generasi, lebih ramai wanita bekerja dan banyak lagi jurang dalam sistem penjagaan kesihatan yang sedang diisi oleh belia. Oleh itu, kita perlu sedar bahawa kanak-kanak ini diiktirafkan sebagai penduduk yang berisiko untuk terdedah kepada isu berhenti sekolah.

“Yang paling penting adalah, kanak-kanak ini tahu bahawa mereka tidak keseorangan dan bantuan sentiasa ada untuk mereka. Kanak-kanak ini akan rasa dihargai; mereka akan belajar apa itu kasih, dan ini akan menukar semua kemarahan dan kekecewaan yang mereka mungkin lalui itu,” kata Dr. Siskowski. Projek ini akan kekal membantu mereka sehingga mereka menamatkan pengajian di sekolah tinggi.

Sumber: http://well.blogs.nytimes.com

Show More

Related Articles

Back to top button