FesyenGaya Hidup

4 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Berlian

Adakah anda sedang mencari cincin perkahwinan untuk bakal isteri anda? Atau adakah anda sedang mencari hadiah ulang tahun perkahwinan buat orang tersayang anda? Sebelum anda membeli rantai, cincin, atau anting-anting idaman itu, ada 4 perkara yang perlu anda titik beratkan sebelum memilihnya.

  1. Potongan

Gred bagi potongan sesetengah diamond ditentukan oleh sejauh mana ia memberi tindak balas apabila berinteraksi dengan cahaya; untuk mencipta kesan visual dalam kedua-dua berlian dalaman dan luaran yang bersinar. Daripada keempat-empat perkara ini, potongan adalah faktor yang paling penting dalam bagaimana batu itu kelihatan dengan mata kasar.

Jika potongan itu terlalu cetek, cahaya akan bocor keluar daripada bahagian bawah dan jika terlalu dalam, cahaya terang itu akan melarikan diri dari bahagian sisi. Potongan berlian yang ideal mampu mengarah cahaya ke bahagian bawah batu dan kembali semula ke bahagian atas. Ya, berlian seperti ini adalab lebih mahal tetapi ia sangat berbaloi kerana berlian ini sangat istimewa.

2. Kejelasan

Hampir semua berlian mempunyai beberapa ketidaksempurnaan. Tetapi selalunya, kelemahan ini — yang dipanggil kemasukan dan kecacatan — adalah mikroskopik. Berlian dengan ketidaksempurnaan yang paling sedikit dan yang paling kecil mendapatkan kejelasan gred yang lebih tinggi dan juga harga yang lebih tinggi.

3.Warna

Dengan berlian, jika warnanya adalah lebih sedikit, maka lebih ringan dan berkilau dan semakin tinggi kualitinya. Berlian gred-D  adalah bahagian atas dalam rantai warna, kerana ia tidak mempunyai warna sama sekali, manakala gred-Z adalah yang paling rendah kerana warnanya yang paling kekuningan.

4. Karat

Fikirkan karat seperti paun — mereka akan mengukur berapa banyak berat berlian itu. Satu karat metrik tunggal ditakrifkan sebagai 0.2 gram. Bagi bentuk berlian seperti bulat, puteri (princess), dan Asscher, lebih besar jarak dalam milimeter di bahagian atas batu itu, umumnya lebih besar berat karat itu.

Kesimpulannya, di mana-mana sahaja anda pergi untuk membeli berlian, garis panduan bagi semua berlian adalah sama: 4 perkara daripada The Gemological Institute of America ini merupakan standard universal yang digunakan di seluruh dunia untuk menilai kualiti dan harga sesuatu berlian.
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close