Gaya HidupKesihatan

Merokok Mempengaruhi Kesihatan Mulut Anda?

Dr. Husna, seorang doktor pergigian telah menerangkan beberapa risiko merokok yang sering kita terlepas pandang. Beliau telah menaikkan satu tweet yang bertulis “adakah merokok boleh mempengaruhi gusi?” dan jawapannya adalah YA.

Bahaya Merokok Kepada Kesihatan Oral

Terdapat banyak cara yang boleh menjejaskan kesihatan mulut anda dengan merokok tembakau. Kebanyakan kecederaan ini adalah disebabkan oleh tar dan polycyclic hidrokarbon aromatik yang dikeluarkan semasa merokok rokok tembakau.

Mereka boleh menyebabkan perubahan warna, nafas berbau, lidah berbulu, penyakit gusi, kanser mulut, juga penyembuhan yang lambat bagi mereka yang sedang menerima rawatan pergigian. Mari kita lihat kesan-kesan tersebut secara individu dengan lebih mendalam

Perubahan warna

Mungkin kesan yang paling dekat dan paling ketara disebabkan oleh merokok adalah perubahan warna gigi – juga dikenali sebagai pewarnaan tembakau. Kotoran yang ditinggalkan oleh tembakau itu adalah berbeza dari segi warna (kuning, coklat, coklat gelap dan juga hitam).

Tahap Perubahan warna gigi bergantung kepada kekerapan dan tempoh anda merokok. Lebih lama anda merokok, lebih gelap perubahan warna itu.

Kotoran ini mulanya dilihat sebagai kesan yang ringan pada permukaan gigi yang boleh dikeluarkan dengan mudah dengan meniti dan menggilap. Walau bagaimanapun, sekiranya ketagihan anda untuk merokok tembakau meningkat, kotoran itu akan menembusi ke dalam retak-mikro pada permukaan gigi dan oleh itu kotoran itu menjadi hampir kekal dan jauh lebih sukar (hampir mustahil) untuk dihapuskan.

Nafas berbau

Selalunya bau ini dihasilkan semasa anda menyedut dan menghembus asap tembakau. Dalam kes merokok tembakau yang kronik walau bagaimanapun, mulut berbau juga boleh meningkat dengan kebersihan mulut yang tidak terjaga disebabkan oleh pengumpulan plak, penyakit gusi dan lain-lain kerosakan mukosa mulut. Sebaliknya, dengan berhenti merokok awal, bau mulut mungkin boleh dikurangkan dan juga boleh kembali normal jika terdapat kerosakan minimum kepada struktur lain di dalam mulut.

Lidah berbulu

Lidah anda dilitupi dengan struktur yang seakan-akan bulu (filiform papilla) yang terletak di seluruh permukaan lidah anda. Mereka tiada deria rasa tetapi ia dianggap bertanggungjawab untuk berfungsi dari aspek mekanikal lidah – terutamanya untuk membantu memberikan lidah fungsi membersih.

Berkaitan merokok secara berterusan, struktur bulu seperti ini cenderung untuk tumbuh terlalu cepat untuk berubah warna di mana mereka menjadi panjang dan menebal.

Makanan, sel-sel mati dan bahan lain akan terperangkap di sini dan memberi rupa, lidah berbulu hitam. Manusia selalunya tidak menyedari bahawa ada berjuta-juta bakteria dalam mulut mereka, penduduk di dalam mulut yang boleh mengubah bentuknya untuk menjadi lebih agresif.

Bakteria yang sama juga mengeluarkan produk yang dipecahkan, yang seterusnya boleh membawa kepada peningkatan halitosis (bau mulut).

Penyakit gusi

Secara purata, perokok adalah empat kali ganda lebih cenderung untuk mempunyai penyakit gusi berbanding individu yang tidak pernah merokok. Walau bagaimanapun, kerana merokok mengubah mekanisme tindak balas pertahanan badan, peringkat awal penyakit gusi (gingivitis ringan) mungkin akan berselindung kerana ada kekurangan pendarahan gingival dalam kes-kes gingivitis ringan tetapi pemusnahan tulang di sekitar gigi berlaku di bawah lapisan gusi.

Jika penyakit gusi (periodontitis melibatkan lapisan yang lebih dalam gusi dan tulang yang menyokong gigi) dibenarkan untuk diteruskan, akibatnya ia akan menyebabkan garisan gusi yang hodoh dan gigi  yang tidak teratur yang sangat teruk – yang akan menyebabkan kehilangan gigi.

Pada peringkat ini, gigi anda mungkin kelihatan terlalu panjang dan tidak sejajar. Menariknya bagaimanapun, diperhatikan bahawa bekas perokok mempunyai risiko yang kurang untuk menghidap periodontitis daripada perokok semasa. Ini mungkin mencadangkan bahawa kesan merokok pada gusi boleh dicegah dengan berhenti merokok.

Penyembuhan luka yang lambat

Perokok juga akan memberi tindak balas yang tidak baik kepada rawatan dan pembedahan. Ini kerana bahan kimia dalam rokok tersebut telah mengubah tindak balas tisu normal dan sifat-sifat penyembuhan. Ini boleh menyebabkan prosedur pergigian yang mudah (pengekstrakan gigi sebagai contoh) untuk sembuh lebih lama daripada biasa atau menjadi lebih menyakitkan dan akibatnya berlaku jangkitan.

Kanser Mulut

Malangnya, peluang untuk mendapat kanser mulut juga meningkat dengan merokok tembakau. Kajian tempatan mendapati bahawa kadar kanser mulut akan meningkat dua kali ganda dengan merokok tembakau. Penemuan ini juga telah disokong oleh penerbitan antarabangsa.

Merokok tembakau boleh membawa kepada leukoplakia (keputihan plak pada mukosa mulut) yang tidak dapat dihilangkan. Leukoplakia TIDAK boleh diabaikan kerana ia boleh membawa kepada kanser mulut. Peralihan dari benign ke luka malignan tidak boleh diramal.

Berdiri di hadapan cermin, buka mulut anda. Angkat bibir anda ke atas dan bawah. Seterusnya, keluarkan lidah anda dan gerakkan ke kanan dan kiri.

Adakah anda dapat mengesan apa-apa yang tidak normal? Adakah terdapat ulser yang telah berada di sana selama beberapa minggu? Jika anda mengesan apa-apa yang tidak normal, adalah dinasihatkan untuk anda jumpa doktor gigi anda dengan segera.

Secara ringkas, ia adalah jelas bahawa rokok tembakau akan memberi kesan kepada gusi anda dan lain-lain aspek mulut. Ia adalah penting bahawa anda cuba untuk berhenti merokok secepat mungkin.

 

Sumber: http://www.mmgazette.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button