Gaya HidupKecantikan

7 Sebab Mengapa Paha Anda Tidak Berubah Tidak Kira Sekuat Mana Anda Bersenam

Tidak kira sekuat mana anda bersenam, anda masih tidak boleh mendapatkan paha yang anda inginkan. Ini terjadi mungkin disebabkan genetik anda – malangnya sebahagian daripada kita hanya dilahirkan dengan sel-sel lemak yang berlebihan dan sel-sel otot yang kurang.

Walau apa pun, jangan cepat putus asa! Berikut adalah 7 sebab yang anda perlu elakkan untuk mendapat paha yang cantik:

  1. Anda tidak bersikap realisitik

Anda tidak boleh mengubah saiz paha anda dengan hanya beberapa senaman.

“Ramai orang fikir  yang mereka hanya perlu pergi ke gym selama dua minggu dan kemudian akan dapat melihat kesannya secepat itu,” kata Thrive jurulatih Sean De Wispelaere.

Jika anda melatih bahagian bawah badan anda dengan kekuatan yang stabil selama tiga kali seminggu, anda akan boleh mula melihat perubahan dalam kira-kira empat hingga enam minggu selepas itu, katanya beliau.

  1. Diet yang anda amalkan tidak sesuai dengan paha anda

“Untuk benar-benar mengubah badan anda, perkara pertama yang anda perlu untuk ubah adalah pemakanan anda,” kata De Wispelaere.

“Protein, sayur-sayuran, buah-buahan, dan lemak yang baik – jika ia bukan salah satu daripada makanan itu, jangan memakannya.”

Protein adalah penting: Ia membina otot semasa menaikkan metabolisme, supaya anda boleh menurunkan lemak  dengan lebih cepat.

  1. Anda tidak melakukan kardio yang secukupnya

Jika anda melatih bahagian badan anda yang lebih rendah tiga kali seminggu dan masih tidak dapat melihat apa-apa perubahan, tambah beberapa kardio dalam senaman anda.

Tidak mempunyai masa yang cukup untuk menjalankan yang banyak? Cuba berpusing – dengan kayuhan yang kaki anda lakukan itu boleh menguatkan paha anda sambil membunuh 420-780 kalori sejam. Satu lagi alternatifnya ialah dengan mendaki tangga.

Berjalan naik boleh meningkatkan kadar jantung anda dan merekrut 25 peratus lebih banyak serat otot daripada bersiar-siar di rumah pangsa.

  1. Anda tidak melakukan senaman lunges dengan lancar

Senaman yang mudah dan boleh dilakukan di rumah ini bukan sahaja akan memberikan anda paha, punggung, dan kaki yang cantik, tetapi juga baik untuk menghilangkan selulit anda.

Malah, semakin tua usia anda, ia adalah lebih penting untuk anda kerap melakukan senaman ini. Ini kerana apabila anda semakin berumur, anda akan kehilangan banyak otot, dan jika ini berlaku, anda akan mudah untuk mendapat kedutan.

  1. Anda mengabaikan otot kaki anda yang lain

Sebahagian besar dari kita terutamanya pejalan kaki, pelari, dan penunggang basikal – sudah mempunyai yang otot quadriceps. Tetapi untuk mendapatkan paha yang tegap dan langsing itu, jangan lupakan urat keting dan bahagian dalam paha anda.

“Jika anda tidak mengerjakan setiap otot sama rata, anda akan mengetatkan flexors pinggul anda dan meletakkan diri anda pada risiko untuk kecederaan lutut,” kata Lauren Boggi, pengasas kepada senaman kaedah luwes.

  1. Anda tidak menggunakan berat badan yang cukup

Untuk benar-benar mengubah otot anda, anda perlu mencabar mereka. Jika anda baru bermula membuat latihan-kekuatan ini, ianya OK untuk memulakan dengan hanya menggunakan berat badan anda.

“Tetapi sebaik sahaja 12 set tidak lagi rasa mencabar, tingkatkan daya tahanan anda,” kata pakar kecergasan Larysa DiDio.

Untuk squats dan lunges, mulakan dengan 16 paun (dua dumbbells seberat lapan paun) dan tingkatkan sebanyak dua paun setiap minggu atau apabila ia mula berasa mudah.

  1. Anda melakukan senaman yang salah

Anda tidak boleh mengubah jenis badan anda, tetapi anda masih mempunyai banyak ruang untuk melakukan penambahbaikan. Jika anda mempunyai kaki yang kurus, elakkan belari jarak jauh, ini akan merosakkan otot dan akan membuat mereka lebih kurus.

“Sebaliknya, tumpukan perhatian kepada senaman untuk membina otot,” kata DiDio. Tetapi jika anda mempunyai kaki yang pendek, senaman berat yang terlalu banyak boleh membuat anda kelihatan lebih pendek.

Sumber: womenshealthmag.com

Show More

Related Articles

Back to top button