Gaya HidupKesihatan

Cara Untuk Memisahkan Diri Anda Daripada Stress Yang Melampau

Stress yang berkekalan dalam jangka masa yang panjang boleh membawa perubahan yang ketara kepada badan anda dan ini juga akan memberi kesan kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

Tetapi jika anda boleh menghapuskan  semua stress itu secara keseluruhannya, pasti akan meringankan beban anda secara serta merta.

Berikut adalah beberapa cara mudah untuk membantu anda melegakan stress dan sekaligus menstabilkan kembali sistem badan, minda dan semangat anda:

 1. Ketahui cara bernafas secara mendalam

Memberi tumpuan kepada pernafasan adalah salah satu cara yang paling berkuasa untuk menenangkan dan menyambung minda, badan dan semangat.

Apabila kita memberi tumpuan kepada nafas itu sendiri, kita boleh belajar untuk mengawal tahap stress kita, menenangkan diri kita sendiri, dan mendapatkan semula ketenangan fikiran.

 1. Jangan memandang rendah terhadap tidur yang nyenyak

Tekanan kronik benar-benar boleh mengganggu tidur anda. Beri perhatian kepada persekitaran tidur anda.

Wujudkan suasana yang tenang yang menyokong tidur yang aman. Pastikan anda jauhkan diri daripada minuman berkafein dan alkohol, menonton televisyen, komputer atau peralatan elektrik di dalam bilik, wujudkan suasana yang selesa dan menggalakkan diri anda untuk dapat rehat yang secukupnya.

 1. Cuba makan makanan yang boleh menenangkan anda

Apabila kita terlalu tertekan, ramai di antara kita akan cari perangsang seperti kopi, alkohol, dan makanan yang tidak sihat untuk menenangkan kita.

Cara terbaik untuk meningkatkan tenaga anda adalah untuk mengambil makanan yang sihat dan lazat. Sama ada ia adalah disebabkan nutrien tertentu atau sumber tenaga yang boleh dipercayai.

 1. Aroma yang boleh memberikan ketenangan

Bahagian otak yang memproses bau adalah sangat dekat dengan bahagian yang menempatkan emosi serta kenangan.

Apabila anda menyedut bau yang anda suka, seperti minyak wangi atau bau dari bunga, yang selalunya anda hidu dengan lebih mendalam boleh membantu anda untuk berehat.

Hanya dengan menyedut minyak pati, boleh mengurangkan tekanan anda, kebimbangan, atau mana-mana trauma emosi yang lain dengan serta-merta.

Ini adalah antara aroma yang amat berguna untuk mengurangkan tekanan:

Lavender – mengurangkan tekanan mental
Jasmine – menaikkan semangat dan santai
Rose – menyuburkan hati dan membangkitkan perasaan keyakinan
Peppermint – mengurangkan keletihan

 

 1. Meditasi, yoga, dan doa

Dengan hanya menggabungkan 20 minit sama ada doa, yoga, atau meditasi dalam hari anda berpotensi untuk mengurangkan tahap tekanan anda dan meningkatkan kesihatan minda anda.

Dengan mendapat peluang untuk bersantai dan sokongan rohani adalah penting untuk mengurangkan stress.

 1. Mengurus tenaga anda

Hubungan negatif, persekitaran negatif, gosip, pemikiran negatif. Ini semua adalah perkara-perkara yang akan mengurangkan tenaga anda.

Hubungan yang sihat, persekitaran yang produktif, berfikiran positif dan mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan boleh membangunkan semangat.

Belajar untuk mengatakan tidak, untuk menetapkan sempadan yang jelas dan membuat pilihan yang positif dalam semua aspek kehidupan anda untuk membantu mengurangkan tekanan itu.

 1. Memberi motivasi kepada diri anda sendiri

  Kita semua tahu bahawa ada kuasa yang besar dalam perkataan yang dituturkan, jadi apabila anda berhadapan dengan tekanan, ucap ikrar seperti di bawah untuk mendapatkan tenaga yang lebih positif.

“Saya memilih untuk merasa tenang.
Saya sedang membersihkan fikiran saya pemikiran tertekan.
Saya sedang melepaskan tekanan daripada setiap sel dalam badan saya.”

Ikrar positif seperti ini boleh mengubah tenaga badan anda. Ia akan meningkatkan getaran anda dan melepaskan tekanan.

 1. Bersenam

Senaman meningkatkan endorfin. Ia akan meningkatkan mood anda, memberi tenaga kepada anda, membantu anda untuk berehat dan tidur yang lebih baik, dan apabila badan anda berasa baik, begitu juga fikiran anda.

 1. Ketawalah dengan lebih kerap

Ketawa adalah cara yang hebat untuk melepaskan lebih banyak endorfin di seluruh badan anda. Duduklah bersama-sama dengan rakan-rakan baik anda dan berkongsi beberapa cerita yang boleh membuatkan anda ketawa.

Atau tontonlah filem komedi yang betul-betul kelakar. Apabila anda melalui saat yang susah, ketawa serta-merta boleh melepaskan sebahagian dari tenaga negative itu.

 1. Luangkan masa dengan diri anda sendiri

Apabila kita terlampau tertekan, meluangkan masa dengan diri anda sendiri dan mengenali diri anda yang sekarang dengan lebih baik akan menyelesaikan masalah tersebut.

Bawalah diri anda bersiar-siar di taman dan juga melihat saat-saat matahari terbenam akan mengubah perspektif anda dalam hidup.

Sumber: http://www.lifehack.org

Show More

Related Articles

Back to top button