Gaya HidupKesihatan

7 Tanda-tanda Kanser Ovari Yang Anda Mungkin Sedang Abaikan

Malangnya, disebabkan simptom kanser ovari sukar untuk dikesan, kira-kira 70 peratus kes kanser ovari tidak dapat dikesan sehingga mereka telah mara ke peringkat III atau IV; apabila peluang untuk terus hidup adalah jauh lebih rendah, kata Kevin Holcomb, MD, pengarah onkologi gynecologic di Weill Cornell Medicine. Berikut adalah 7 simptom kanser ovari yang halus yang perlu anda tahu!

 1. Kembung perut

“Dengan kanser ovari, bukan sahaja tumor boleh tumbuh dengan besar, malah juga boleh menyebabkan cecair merebak di sekelilingnya, dan menyebabkan kembung perut itu berlanjutan,” kata Amanda Fader, MD, profesor dan pengarah Kelly Gynocologic Onkologi Perkhidmatan di Johns Hopkins Ubat.

 1. Perubahan tabiat membuang air besar

Wanita yang di diagnosis dengan kanser ovari boleh terkena sembelit teruk secara tiba-tiba. Doktor anda mungkin akan mencadangkan anda supaya menjalani ujian untuk masalah gastrousus seperti sindrom usus terganggu, tetapi tanya kepada doktor anda jika ia mungkin tanda kanser.

 1. Hilang selera makan

Jika anda mendapati diri anda cepat kenyang  dan tidak dapat makan sebanyak yang anda selalunya makan, anda mungkin sedang mengalami tanda-tanda kanser ovari. Jumpa dengan doktor anda sekiranya kejadian itu membuatkan anda telah tiba-tiba hilang berat badan tanpa anda sedari, Dr. Holcomb berkata.

 1. Loya

Muntah-muntah dan loya adalah tanda-tanda biasa untuk pelbagai penyakit, jadi doktor anda mungkin tidak akan melakukan pemeriksaan yang selanjutnya. “Tanda-tanda kanser ovari bukanlah gejala yang terpencil, tetapi lebih istimewa daripada mereka,” kata Dr. Holcomb.

 1. Membuang air kecil dengan lebih kerap

  “Jika anda kerap ke bilik air, ia mungkin bukan sahaja menunjukkan anda mempunyai pundi kencing yang kecil,” kata Fader. Jika perubahan itu berlakusecara tiba-tiba dan bergabung dengan gejala-gejala lain, jumpa dengan doktor atau pakar sakit puan anda dengan segera.

 1. Haid yang tidak teratur

  Mengikut Ovarian Cancer National Alliance, terdapat beberapa sebab-sebab mungkin membawa kepada perubahan kitaran haid anda yang secara tiba-tiba. Walaupun period yang tidak teratur mungkin bukan sesuatu yang membimbangkan, tetapi jika ianya bergabung dengan gejala-gejala yang lain, ia mungkin akan membawa ke masalah yang lebih besar.

 1. Hubungan seks yang menyakitkan

  Jika hubungan seks anda tiba-tiba menjadi satu pengalaman yang menyakitkan dan berterusan lebih daripada dua minggu, ia adalah lebih baik untuk anda berjumpa dengan doktor anda unutk membincangkan tentang hal ini.

Oleh itu, Jika anda telah mengalami lebih daripada satu gejala selama tempoh seminggu atau lebih, dapatkan pemeriksaan pelvis, sonogram transvaginal, atau ujian darah CA 125, yang boleh membantu mengesan kanser ovari kerana tidak seperti kanser payudara, masih tiada ujian untuk mengesan kanser ovari dengan tepat.

 

 

Sumber: Readers Digest

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button