Gaya HidupKesihatan

8 Sebab Mengapa Nafsu Seks Anda Rendah

Antara punca mengapa kebanyakan rumah tangga pasangan suami isteri di luar sana mula retak adalah disebabkan perkara-perkara yang berlaku di bilik tidur.

Mungkin ianya salah si suami atau ia mungkin juga disebabkan salah si isteri. Tidak dapat dinafikan bahawa hubungan seks yang sihat adalah antara elemen yang penting untuk menjamin rumah tangga yang bahagia.

Hubungan yang bermasalah adalah sebab yang paling biasa kepada mengapa nafsu anda berkurang, kata Hilda Hutcherson, MD, profesor obstetrik dan ginekologi di Universiti Columbia.

“Jika anda rasa tidak dihargai, atau jika terdapat kekurangan keintiman atau kasih sayang dalam hubungan anda, anda mungkin tiada keinginan untuk mengadakan hubungan seks,” katanya lagi.

“Saya memberitahu pesakit saya bahawa jika mereka benci pasangan mereka, tidak ada satu jenis ubat pun yang mampu memulihkan situasi itu.”

Jadi apakah sebab-sebab mengapa nafsu sex anda rendah kebelangkangan ini?

  1. Anda tidak cukup tidur

Kekurangan waktu tidur akan menjejaskan nafsu seks anda dengan lebih tinggi. Dalam satu kajian dalam Jurnal Perubatan Seksual, penyelidik mendapati bahawa wanita yang tidur lebih pada waktu malam akan rasa lebih terangsang secara seksual pada hari berikutnya. Malah, sekiranya mereka tidur dengan lebih lama, akan meningkatkan lagi situasi itu sebanyak 14 peratus.

2. Anda makan telalu banyak bahan kimia

Dalam satu kajian daripada Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif, penyelidik mendapati bahawa wanita yang mempunyai tahap tertinggi bahan kimia yang dipanggil phthalates dalam air kencing mereka 2/5 kali ganda lebih cenderung untuk melaporkan keinginan seks yang rendah.

Kajian sebelum ini mendapati bahawa phthalates menjejaskan sistem endokrin pada lelaki, tetapi kajian ini mendedahkan bahawa bahan kimia juga memberi kesan kepada hormon di kalangan wanita, khususnya estrogen dan testosteron, yang menggerakkan libido anda.

Para penyelidik memberi tumpuan terutamanya kepada sejenis phthalates dijumpai di dalam makanan – iaitu makanan diproses dan racun perosak – tetapi bahan kimia itu juga terdapat dalam banyak produk harian yang lain.

3. Anda sedang mengalami kemurungan

Menurut satu kajian dari University of Texas di Austin, wanita dengan kemurungan akan rasa tidak puas dengan hubungan seks mereka berbanding pasangan mereka yang tidak mengalami kemurungan.

Kebanyakan ubat yang ditetapkan untuk kemurungan dan kebimbangan juga akan mengurangkan lagi nafsu itu, kata Helana Pietragallo, MD, ob-gyn di S. Pusat Perubatan Penn State Health Milton Hershey. Secara khusus, antidepresan tricyclic lebih cenderung untuk mempengaruhi perasaan romantis wanita.

4. Anda sedang melalui tempoh menopause

Menurut satu kajian di Arkib Perubatan Dalaman, lebih separuh daripada wanita menopaus melaporkan keinginan seks mereka menurun.

“Apabila wanita semakin berumur, hormon estrogen dan testosteron mereka akan menurun dan hormon ini berkaitan dengan nafsu seks,” kata Dr. Hutcherson.

Tambahan itu, kebanyakkan wanita akan mengalami kekeringan faraj setelah menopaus – yang boleh membawa kepada hubungan seks yang lebih menyakitkan. Dan itu akan membuat anda kurang ada mood.

5. Anda menginginkan kesempurnaan

Menurut satu kajian British baru, wanita yang merasakan bahawa pasangan mereka mengharapkan kesempurnaan dari mereka adalah lebih cenderung untuk mengalami disfungsi seksual. Mengapa? Disebabkan tekanan dari pasangan mereka  itu, keyakinan seksual mereka  akan berkurang dan meningkatkan kebimbangan seksual mereka.

6. Anda stress dengan pelbagai isu 

“Wanita sering mendahulukan orang lain dan perkara lain sebelum diri mereka sendiri, jadi wanita mudah terganggu dan bimbang dengan tekanan hidup, dan itu menjadikan ia sukar untuk berfikir tentang seks.”

Kajian dari Institut Kinsey mendapati bahawa nafsu seks wanita akan berkurangan apabila berada dalam keadaan cemas atau tertekan berbanding dengan lelaki. Berita baiknya adalah, anda akan melihat perubahan yang sangat besar setelah semua tekanan itu pergi.

7. Anda mula mengambil preskripsi ubat-ubatan yang baru

“Ubat-ubatan boleh mengubah pelbagai tahap hormon yang, seterusnya, mengurangkan nafsu anda,” kata Dr. Pietragallo.

Banyak perubatan yang  digunakan untuk merawat masalah kesihatan yang kronik, pil kawalan kelahiran dan juga antidepresan, akan mengurangkan nafsu anda dan juga, mengurangkan peluang wanita untuk mengalami orgasme.

Jika anda mendapati sebarang perubahan pada nafsu seks akibat pengambilan ubat baru, jangan malu untuk mengemukakan hal ini kepada doktor anda.

8. Anda sedang mengandung

Dalam banyak kes, nafsu seks boleh surut jika anda hamil sehingga mungkin anda berada dalam situasi di mana tiada keingingan terhadap seks sama sekali, jangan risau kerana ia sangat normal.

Selain itu, keletihan yang anda alami selepas bersalin akan menyumbang lagi kepada perasaan anda untuk berasa teransang. “Keinginan seksual boleh berkurang semasa mengandung, selepas bersalin dan penyusuan disebabkan oleh perubahan hormon, seperti peningkatan prolaktin,” kata Dr. Hutcherson.

 

Sumber: Readers Digest

Show More

Related Articles

Back to top button