Gaya HidupKesihatan

5 Perkara Tentang Hubungan Intim Dan Jangkitan Yis

Sebagai seorang wanita, jangkitan yis merupakan antara perkara yang membuatkan hidup anda menderita. Ianya seolah-olah vagina anda sedang dilanda bencana alam apabila ia mula rasa gatal-gatal, panas, dan membuatkan anda rasa tidak selesa untuk bergerak kemana-mana sekali  pun.

Namun begitu, persoalan terbesar bagi isu ini adalah, adakah ianya selamat untuk melakukan hubungan seks ketika dijangkiti jangkitan yis ini?

Berikut adalah 5 sebab mengapa anda perlu “bercuti” daripada melakukan apa-apa aktiviti “lasak” ketika anda menghidap jangkitan ini.

  1. Hubungan seks anda akan menjadi satu pengalaman yang sangat menyakitkan.

 

“Jangkitan yis boleh menyebabkan keradangan, kegatalan, dan gatal-gatal pada tisu faraj,” kata Alyssa Dweck, M.D., penolong profesor klinikal di Mount Sinai School of Medicine. Disebabkan tisu tersebut sememangnya sensitif, hubungan seks mungkin akan melanjutkan lagi iritasi dan memburukkan lagi keadaan.

  1. Lelaki juga boleh berjangkit

“Walaupun jangkitan ini tidak dianggap sebagai STD, kemungkinan untuk ia merebak ketika melakukan hubungan seks adalah tinggi,” kata Dweck. Menurut Pejabat Kesihatan Wanita, kira-kira 15 peratus lelaki mendapat ruam gatal pada zakar mereka jika mereka melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan seorang wanita yang mempunyai jangkitan yis.

 

  1. Ia mungkin akan bertahan dengan lebih lama

Oleh kerana tisu faraj anda sudah meradang, mengadakan hubungan seks boleh melambatkan penyembuhan,” kata Hilda Hutcherson, M.D., profesor obstetrik dan ginekologi di Pusat Perubatan Universiti Columbia di New York.

Jika anda menggunakan krim OTC konon untuk “membersihkannya”, melakukan hubungan seks akan menghapuskan ubat itu daripada vagina anda. Ia adalah lebih baik untuk tidak mengadakan hubungan seks sehingga krim OTC atau tablet Diflucan boleh bertindak sepenuhnya, kata Dwec.

  1. Risiko untuk menghidap STD anda akan meningkat

 

Jangkitan yis yang tidak dirawat boleh meningkatkan risiko jangkitan lain, termasuk STD. “Oleh kerana faraj anda sedang meradang, ia adalah mudah untuk mencederakan tisu halus semasa hubungan seks,” kata Hutcherson.

Anda mungkin akan tidak sengaja boleh mewujudkan air mata mikroskopik pada kulit yang membolehkan bakteria atau virus masuk ke badan anda dengan lebih mudah.

  1. Anda mungkin mempunyai STD

Beberapa gejala jangkitan yis adalah antara gejala bagi jangkitan STD juga. “Merawatnya sendiri dengan krim atau tablet anti-kulat akan melambatkan diagnosis beberapa pesakit,” kata Cooper.

“Yis adalah hanya salah satu punca jangkitan dalam faraj, dan anda tidak mahu mempunyai STD hanya kerana  anda kononnya telah “merawat diri sendiri,” tambahnya.

 Kesimpulannya, ianya adalah lebih baik untuk tidak melakukan hubungan seks sekiranya anda sedang mengalami jangkitan yis. Walau apapun, ianya lebih baik untuk merujuk perkara ini kepada doktor anda bagi mengelak sebarang perkara yang tidak diingini daripada berlaku.

 

 

Sumber: http://www.womenshealthmag.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close