Gaya HidupKesihatan

Rawatan Sebelum Hamil Bagi Mengelak Kecacatan Kandungan

Penyediaan bagi mendapatkan anak bukan sahaja menjadi tanggungjawab wanita. Kedua-dua lelaki dan wanita perlu bersedia apabila mereka memutuskan untuk mempunyai anak. Peraturan umum untuk rawatan sebelum hamil adalah untuk menjalani kehidupan yang sihat.

“Satu-satunya makanan tambahan di seluruh dunia yang disyorkan yang boleh membuat perbezaan adalah asid folik” kata pakar bedah otak, Dr Rahmat Bin Harun.

 

Berapa Dos Asid Folik Yang Diperlukan?

Asid folik adalah satu kumpulan vitamin B yang diperlukan untuk pertumbuhan yang sihat dan perkembangan pembentukan bayi pada minggu pertama.

Kajian telah mendapati bahawa dengan mengambil asid folik semasa hamil boleh mengurangkan kecacatan kelahiran seperti spina bifida.

Dos yang disyorkan adalah sekurang-kurangnya 500 mikrogram asid folik setiap hari untuk sekurang-kurangnya satu bulan sebelum kehamilan dan pada tiga bulan pertama kehamilan (Lembaga Makanan Australia New Zealand, 1998) manakala dalam Perkhidmatan Kesihatan Awam Amerika Syarikat, cadangan ini adalah 400 mikrogram.

Dengan pengambilan suplemen asid folik yang betul risiko kecacatan saraf otak dan tulang belakang akan berkurang sebanyak 50%, terutamanya anencephaly dan spina bifida.

Para penyelidik juga mendapati bahawa suplemen asid folik boleh membantu dalam mengurangkan kecacatan berulang tiub neural pada kehamilan berikut sehingga 70%.

 

Kecacatan Tiub Neural

Apakah kecacatan tiub neural? Apa yang akan berlaku kepada seseorang yang mengalami kecacatan tiub neural?

Ia adalah satu keadaan yang boleh menyebabkan seseorang itu mempunyai tahap defisit neurologi yang berbeza-beza: dari lumpuh, masalah kawalan kencing yang lemah (tidak dapat mengawal pergerakan usus / pundi kencing) dan kecacatan intelektual kepada kehidupan.

Walau bagaimanapun, kecacatan tiub neural boleh dicegah. Namun begitu, hasilnya tidak akan sama seperti bayi normal.

Ini kerana, apabila mereka membesar, mereka perlu belajar dalam pengubahsuaian aktiviti kerana mereka akan membesar dengan pelbagai tahap defisit neurologi, atau pembangunan yang tidak lengkap yang mereka telah diwarisi sejak awal.

Kesimpulannya, kita perlu mendidik diri kita sendiri dan orang lain dalam kepentingan rawatan sebelum hamil supaya orang ramai lebih sedar bahawa mereka boleh melakukan sesuatu dalam mencegah kecacatan tiub neural daripada berlaku kepada anak-anak atau generasi  mereka yang akan datang.

 

Sumber: http://www.mmgazette.com

Show More

Related Articles

Back to top button