Gaya HidupKesihatan

9 Fakta Tentang Bayi Baru Lahir Yang Doktor Tidak Beritahu Anda!

Melainkan merengek, bangun, tidur, makan, dan buang air kecil / besar, kita tidak tahu apa-apa lagi tentang bayi yang baru lahir! Ini adalah sebahagian daripada fakta yang amat mengejutkan tentang bayi yang baru lahir yang doktor anda tidak pernah memberitahu anda!

  1. Mereka tidak boleh rasa garam

Kajian menunjukkan bahawa bayi tidak boleh rasa garam sehingga mereka berusia kira-kira empat bulan. Mereka boleh rasa perisa lain seperti orang dewasa boleh, terutama rasa manis, pahit, dan rasa masam, dan beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi sebenarnya mempunyai deria rasa yang lebih banyak daripada orang dewasa.

  1. Mereka menangis, tetapi tidak menitiskan air mata

Bayi yang baru lahir sememangnya kuat menangis, tetapi mereka tidak boleh menitiskan air mata. Ini kerana, mereka tidak mempunyai saluran air mata yang berfungsi sehingga mereka berumur antara tiga dan dua belas minggu.

Walau bagaimanapun, mereka boleh mengeluarkan “air mata basal” iaitu air mata yang sentiasa kita hasilkan untuk menjaga kelembapan mata kita.

  1. Mereka tidak mempunyai tempurung lutut

Jika anda X-ray kaki bayi, anda mungkin tidak akan dapat melihat  di mana tempurung lutut  mereka, atau jika anda nampak, ia hanya akan kelihatan sebagai bintik kecil. Ini kerana, semua tulang bermula sebagai tulang rawan, dan mereka menjadi keras, atau menulang, dari masa ke masa.

Tempurung lutut mengambil masa yang terutamanya lama untuk membentuk (dari tiga hingga lima tahun) dan kerana rawan tidak muncul di X-ray, bayi itu akan  kelihatan seperti tidak mempunyai tempurung lutut.

  1. Mereka mempunyai lebih banyak tulang daripada orang dewasa

Fenomena ini berkaitan dengan mengapa mereka tidak mempunyai tempurung lutut: beberapa tulang berasingan bayi akan bercantum bersama-sama ke tulang tunggal apabila mereka menulang pada beberapa bulan dan tahun selepas kelahiran.

Contoh: tengkorak bermula sebagai beberapa tulang berasingan yang bergabung menjadi satu tulang besar pada kira-kira umur dua tahun.

  1. Mereka boleh datang haid

Walaupun masih dalam kandungan, bayi sudah pun terdedah kepada tahap hormon estrogen wanita. Pada kelahiran, apabila bayi “terputus” dari ibu, tahap-tahap estrogen akan jatuh dengan cepat dan pada kanak-kanak perempuan boleh menyebabkan apa yang dikenali sebagai pseudomenstruation, sama dengan haid di kalangan wanita muda dan dewasa.

Ibu-ibu yang tidak menyedari fenomena ini sering menjadi takut dan runsing apabila mereka melihat sedikit darah dalam lampin bayi mereka, tetapi ia adalah perkara biasa dan berlaku dalam kira-kira 1/4 daripada semua bayi perempuan, biasanya dalam tempoh tujuh hari pertama kehidupan.

  1. Mereka boleh menghasil susu (Laktat)

Penurunan tahap hormon yang menyebabkan pseudomenstruation juga boleh menyebabkan galactorrhea, satu fenomena di mana bayi yang baru lahir membangunkan tunas payudara kecil, dan sebenarnya laktat, menghasilkan jumlah kecil susu dari puting mereka. Ia boleh berlaku kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan.

Seperti pseudomenstruation, ia tidak berbahaya atau sesuatu yang luar biasa. Ia berlaku pada kira-kira 5 peratus daripada semua bayi yang baru lahir, dan boleh berlarutan sehingga dua bulan.

  1. Mereka telah meminum kencing sendiri

Bayi mula membuang air kecil dalam kandungan hanya beberapa bulan selepas persenyawaan. Ke manakah kencing itu pergi? Mereka meminumnya! Ini berlaku kerana air kencing bercampur dengan cecair amnion semasa bayi dalam rahim.

Dengan trimester ketiga kehamilan, janin akan menelan kira-kira satu liter cecair amnion setiap hari. Disebabkan janin tidak memerlukan penghidratan atau nutrisi dalam rahim (yang datang dari ibu melalui tali pusat) pakar berkata ini adalah latihan kepada mereka untuk menelan dan mencerna.

8. Mereka boleh ingat apa yang mereka telah merasakan dalam utero

Seperti yang kita katakan sebelum ini, bayi yang baru lahir tidak boleh rasa garam, tetapi mereka boleh rasa perisa lain, dan mereka boleh rasa ketika mereka masih dalam kandungan (bermula dari kira-kira empat atau lima bulan dalam kehamilan).

Air ketuban dipercayai dipengaruhi oleh pemakanan ibu mengandung yang seterusnya, dipercayai akan mempengaruh apa yang bayi suka makan selepas kelahiran. Sebagai contoh, jika seorang ibu hamil makan banyak makanan yang berasaskan bawang putih, bayi akan merasanya dalam cecair amnion dia dalam kandungan, dan akan menyukai makanan yang berperisa bawang putih berperisa selepas kelahiran.

  1. Mereka sangat berbulu

Semasa mereka terbentuk di dalam rahim, seluruh badan bayi diliputi dalam lapisan nipis bulu yang dipanggil Lanugo. Pakar-pakar pembangunan kanak-kanak mengatakan bahawa rambut membantu mengawal suhu badan mereka dalam rahim. Jadi, jika bayi anda dilahirkan kelihatan seperti serigala jadian, jangan bimbang: ia adalah normal.

Bulu itu perlahan-lahan akan gugur dengan sendiri dalam tempoh beberapa minggu pertama kehidupan bayi yang baru lahir. Jika bayi anda tidak dilahirkan diliputi dalam Lanugo, ini kerana ia telah jatuh ke arah akhir kehamilan, dan bayi anda telah memakannya.

 

 

 

Sumber: Reader’s Digest

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close