Gaya HidupKesihatan

12 Sebab Mengapa Perut Kembung

Anda mungkin tertanya-tanya tentang mengapa perut anda boleh tiba-tiba kembung? Perut kembung biasanya berkaitan dengan diet atau pengambilan makanan anda, tetapi kadang-kadang ia mungkin disebabkan beberapa keadaan yang lebih kritikal daripada yang anda sangka. Berikut adalah antara sebab-sebab mengapa perut anda kembung:

  1. Jenis sayuran yang anda makan

Kadang-kadang makanan berkhasiat yang anda ambil boleh menjadi punca kepada perut anda kembung. “Makanan seperti kacang, tauge, kubis, aprikot, dan lobak merah akan menyebabkan angin berkumpul dalam perut anda” kata Gina Sam, MD, pengarah Pusat Motility Gastrointestinal di Hospital Mount Sinai.

  1. Anda makan terlalu banyak makanan “diet”

Diet coke? Diet soda? Kebanyakkan makanan yang dikatakan kurang gula kebiasaannya menggunakan pengganti gula sorbitol di dalamnya. Malah di laman sesawang pemanis Splenda juga mengatakan bahawa “gula yang beralkohol (seperti mannitol, sorbitol, xylitol, lactitol dan maltitol) kadang-kadang penyebab kembung perut dan cirit-birit jika terlalu banyak dimakan.”

  1. Anda minum minuman yang berkarbonat

Champagne, soda, dan air seltzer mungkin kelihatan seperti tiga minuman yang sangat berbeza, tetapi pengkarbonan dalam minuman berbuih mempunyai kesan yang sama pada perut anda. Buih dalam air itu akan berkembang dalam usus anda dan boleh membawa kepada perut yang sedikit membonjol, kata Dr. Sam.

  1. Anda kerap minum smoothie buah-buahan

Buah-buahan tertentu seperti tembikai, epal, pear, dan mangga, mempunyai nisbah yang tinggi fruktosa dan glukosa (kedua-dua gula secara semulajadi dalam buah-buahan).

Bagi orang yang mempunyai kesukaran untuk mencerna fruktosa, akan menyebabkan gas dan kembung.

 5. Anda mungkin sembelit

 

Periksa semula diet anda, pastikan anda kekal terhidrat, dan pastikan anda bersenam – tetapi jika anda merasa sakit perut, jumpa doktor anda untuk pemeriksaan lebih lanjut supaya dapat mengelak perkara seperti sindrom usus (IBS) daripada berlaku.

  1. Anda dalam percutian

Hampir 50 peratus daripada orang akan sembelit apabila mereka pergi bercuti, kata gastroenterologi Connecticut, Ed Levine, MD. Untuk mencegah sembelit semasa bercuti, kekalkan rutin tidur dan waktu makan anda sebaik mungkin.

Perubahan dalam circadian anda akan melepaskan hormon yang membantu makanan dan pergerakan buangan melalui usus anda.

  1. Anda dalam stress yang agak tinggi

Pernafasan berat, yang berlaku apabila anda berada di bawah tekanan, membuat anda menelan udara lebih daripada biasa dan juga boleh menyebabkan kembung perut.

Untuk berasa lebih baik, anda hanya perlu menukar corak pernafasan anda dengan menghembus nafas dengan lebih lama daripada anda menarik nafas. Ini akan mematikan tindak balas tekanan dan membuat badan anda dalam keadaan yang lebih tenang.

  1. Anda kurang bersenam

Aktiviti fizikal merangsang otot-otot saluran pencernaan anda, yang akan membantu pergerakan saluran makanan dan membuang udara yang membuat anda berasa kembung.

Dalam satu kajian di Jerman, orang yang berjalan-jalan selepas makan malam boleh mempercepatkan proses yang diperlukan badan untuk mencerna makanan mereka dengan sangat ketara.

 9. Anda baru sahaja selesai berlawan dengan sakit perut

 

Kira-kira 25 peratus daripada pesakit yang mendapat gastroenteritis, jangkitan perut, mengalami kembung perut walaupun selepas sakit itu hilang.

“Ianya mungkin disebabkan oleh penumbuhan bakteria usus (SIBO) kecil yang terlalu cepat yang boleh membawa kepada gas dan kembung perut,” kata Henry Lin, MD, ketua gastroenterologi di VA Sistem Penjagaan Kesihatan New Mexico.

Gastroenteritis boleh mengganggu mekanisme pertahanan yang biasanya menghalang bakteria daripada usus kecil, yang menyebabkan kepada SIBO. Ia biasanya didiagnosis dengan ujian nafas dan boleh dirawat dengan antibiotik atau pendekatan lain.

  1. Anda mungkin menghidap IBS

Perut kembung adalah salah satu daripada gejala IBS yang paling biasa – gangguan yang dicirikan sebagai sakit perut dan perubahan tabiat pembuangan air besar (biasanya cirit-birit, sembelit, atau kedua-duanya). Jika anda mempunyai simptom-simptom ini, rujuk doktor anda dengan segera.

  1. Anda mungkin menghidap penyakit Crohn

Sekiranya anda mengalami penurunan berat badan, rasa loya, muntah, demam, dan perut kembung anda mungkin menghidap penyakit keradangan usus kronik.

Keadaan ini boleh menjadi ringan atau teruk – ia adalah lebih baik untuk merujuk perkara ini kepada doktor anda.

  1. Ia mungkin antara tanda awal kepada kanser

Walaupun kembung perut selalunya berkait dengan sesuatu yang biasa dan boleh dirawat, tetapi apabila disertai dengan tanda-tanda seperti darah di dalam najis atau penurunan berat badan, pakar-pakar menganggap bahawa penyakit yang lebih serius seperti pankreas, ovari, atau kanser perut, mungkin berlaku.

Tetapi sebelum anda panik, lebih baik anda biar seorang doktor dan bukan sebuah laman sesawang untuk membuat keputusan itu untuk anda.

 

 

Sumber: http://www.rd.com

Show More

Related Articles

Back to top button