Gaya HidupKesihatan

6 Petanda Yang Menunjukkan Anda Mungkin Akan Jatuh Sakit

Anda mungkin ada perbentangan yang amat penting untuk dilakukan esok hari atau anda mungkin perlu menghadiri peperiksaan akhir tahun anda tidak lama lagi, dan untuk tiba-tiba jatuh sakit pada hari yang penting tersebut adalah sesuatu yang tiada siapa pun suka.

Jadi, apakah cara terbaik untuk mengesan tanda-tanda awal ini? Berikut adalah beberapa petanda yang anda perlu titik beratkan:

  1. Anda kerap rasa menggigil

“Terdapat penyakit tertentu yang mempunyai permulaan yang mendadak, di mana satu minit anda baik, dan kemudian tiba-tiba, anda tidak,” kata Steven Lamm, MD, profesor klinikal perubatan dan pengarah perubatan Pusat Tisch untuk Kesihatan Lelaki di Pusat perubatan Langone NYU.

Tanda-tanda selesema adalah rasa sejuk dan kelesuan, kata Dr Lamm. Apabila anda dijangkiti dengan virus seperti selesema, anda akan lebih mudah untuk berasa keletihan yang ringan atau tekak yang gatal. “Anda juga akan rasa menggigil dan biasanya selesema merupakan tanda-tanda influenza atau jangkitan bakteria yang perlu diperiksa dengan segera.” – Dr. Lamm

  1. Anda berpeluh lebih kuat daripada biasa

Jika anda seolah-olah berendam dalam peluh melalui pakaian dan cadar anda (dan anda biasanya bukan jenis yang berpeluh malam), beritahu kes ini kepada doktor anda dengan segera. Jika anda tiba-tiba lencun dengan peluh walaupun anda tidak bersenam dan mengeluarkan banyak tenaga adalah agak membimbangkan.

Ia mungkin adalah kelenjar peluh yang terlalu aktif atau menopause, tetapi keadaan yang serius yang menyebabkan peluh berlebihan juga termasuk kanser, jantung penyakit, isu kawalan glukosa, penyakit paru-paru, atau sampingan ubat kesan.

  1. Perut anda “meroyan”

Loya, rasa kekejangan perut, cirit-birit yang ringan adalah antara tanda-tanda awal bahawa perut anda sedang bermasalah. Apabila seseorang mempunyai gastroenteritis (radang lapisan saluran GI yang disebabkan oleh bakteria atau virus), mereka mungkin mengalami loya, cirit-birit, sakit perut, dan muntah.

Kebanyakan orang pulih tanpa rawatan tetapi pastikan anda minum banyak cecair, kerana dehidrasi adalah perkara biasa apabila anda mempunyai penyakit ini.

  1. Suhu badan anda meningkat

Jika anda bersin, sakit kepala, atau berasa sedikit lembap, anda mungkin tertanya-tanya jika anda terkena selsema atau hanya mengalami alahan.

Apabila anda terkena selsema anda secara amnya akan rasa sakit dan mempunyai suhu yang rendah, kata Dr Lamm. Dengan alergi rinitis dan alergi demam, anda mungkin merasa sesak dan bersin berulang-ulang kali.

  1. Anda hilang selera makan

Jika anda terkena gastroenteritis, anda mungkin akan alami rasa kenyang di mana anda tidak mahu makan. Tidak mempunyai selera makan atau tidak menikmati makanan yang biasa anda makan juga boleh memberi isyarat bahawa anda berada di ambang jatuh sakit dengan lain-lain jenis jangkitan, seperti demam dan strep tekak.

  1. Mental anda belcelaru

Sekiranya anda rasa malas untuk bangun pagi dan mulakan aktiviti harian anda seperti biasa (walaupun anda sebenarnya seorang yang aktif),  ini adalah antara tanda-tanda bahawa anda mungkin akan jatuh sakit.

“Apabila anda tidak sihat, anda mungkin mengalami kemurungan yang ringan kerana anda tidak mahu untuk keluar dengan kawan-kawan anda, anda tidak mahu untuk pergi membeli-belah, atau melakukan perkara yang biasanya anda nikmati. Ini adalah petunjuk bahawa anda mungkin akan jatuh sakit,” kata Dr Lam.

Kesimpulannya, apa yang paling penting adalah, berilah perhatian kepada badan anda. “kebanyakkan orang jatuh sakit kerana mereka tidak pedulikan apa yang badan mereka cuba beritahu mereka,” kata Dr Lamm kepada Readers Digest.

Show More

Related Articles

Back to top button