Isu SemasaTempatan

Kerajaan Diminta Untuk Tampil Dengan Mekanisme Bagi Mengenal Pasti Penyokong Pengganas 

KUALA LUMPUR: Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia menggesa kerajaan untuk tampil dengan mekanisme yang berkesan untuk mengenal pasti penyokong pengganas dan penyokong di kalangan rakyat Malaysia.

Naib Pengerusinya, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, tindakan ini perlu diambil sebagai langkah untuk melindungi Malaysia daripada ancaman pengganas.

“Polis dan pasukan keselamatan perlu berjaga-jaga pada setiap masa dan meningkatkan pengumpulan maklumat risikan mereka untuk memastikan tindakan awal dapat diambil.

“Hakikat bahawa antara yang ditahan baru-baru ini dan sebelum ini adalah dikalangan polis dan tentera dan juga pelajar adalah suatu perkara yang serius,” katanya dalam satu kenyataan, di sini, semalam.

Lee berkata orang ramai juga perlu mengambil serius perkara itu dan bekerjasama dengan pihak berkuasa kerana keganasan boleh berlaku bila-bila masa dan di mana sahaja.

“Orang ramai perlu sentiasa berhati-hati, sedar dan peka dengan apa-apa tingkah laku, watak-watak atau aktiviti yang mencurigakan dan memberi maklumat kepada pihak polis.”

Beliau berkata pemantauan media sosial juga perlu kerana siasatan polis mendapati bahawa kira-kira 95 peratus daripada rakyat Malaysia yang menyertai kumpulan pengganas Daesh telah diambil melalui medium ini. – Bernama

Sumber: The Borneo Post

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close