Tempatan

Kursus Pelancongan Dan Pengembaraan Ditingkatkan

Kolej Komuniti Kuching akan meningkatkan Sijil Pelancongan dan Pengembaraan bagi membantu industri pelancongan di Sarawak.

Pengarahnya Shudermawan Jaruman berkata Kursus 16 bulan (sepenuh masa) itu hanya ditawarkan di Kolej Komuniti Kuching sahaja.

“Kami akan membuat penambahbaikan kepada kursus untuk menyediakan graduan yang lebih berdaya saing dan mempunyai nilai-nilai keusahawanan selepas tamat latihan,” katanya kepada pemberita selepas melepaskan peserta Cabaran Explorace 2016 di Waterfront Esplanade di sini.

“Pada masa yang sama, kami akan memberikan latihan kepada pensyarah supaya boleh memberikan kemahiran dan pengetahuan yang terkini kepada pelajar,” katanya.

“Terdapat ramai pelajar kita yang telah menjadi pemandu pelancong berdaftar, di dalam dan di luar bandar. Ini adalah sebahagian daripada rancangan kami, “katanya.

Kursus ini mempunyai tiga pengambilan setiap tahun pada bulan Mac, Julai dan November dan setiap pengambilan yang terdiri daripada 30 orang pelajar. Selain Pelancongan dan Pengembaraan, Kolej Komuniti Kuching juga menawarkan kursus-kursus untuk Merekabentuk Fesyen, Seni Bina, Jahitan Kreatif dan banyak lagi.

Sumber: http://www.theborneopost.com/2016/03/25/tourism-and-adventure-course-due-for-improvement/#ixzz43qAxEjrd

Show More

Related Articles

Back to top button
Close