Tempatan

350 Pelajar Kolej Komuniti Mengambil Bahagian Dalam Cabaran Explorace

Seramai 350 pelajar dari enam kolej komuniti di rantau Sarawak telah menyertai Cabaran Explorace 2016 untuk meningkatkan intelek, fizikal dan kesejahteraan emosi mereka semalam.

Timbalan Menteri Pelancongan Datuk Talib Zulpilip merasmikan perlumbaan yang berlangsung di Waterfront Esplanade di sini.

Program ini bertujuan untuk membantu pelajar mengekalkan keseimbangan antara akademik dan kesihatan, yang merupakan komponen utama kurikulum. Dalam ucapan ringkas beliau, beliau mengingatkan pelajar bahawa kerja keras adalah kunci kepada kejayaan.

Tentang Explorace, Talib berkata objektif utamanya adalah untuk mempromosikan Kolej Komuniti Sarawak serta menggalakkan pelajar untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Peserta yang telah dibahagikan kepada 57 kumpulan itu, dapat menguji dan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran hidup mereka kerana mereka telah diwakilkan pelbagai tugas di samping mempelajari tentang sejarah dan budaya Sarawak.

Perlumbaan ini terdiri daripada 10 pusat pemeriksaan – di mana mereka dikehendaki menyiapkan tugasan – meliputi jarak lima kilometer di seluruh bandar Kuching.

Turut hadir ialah Pengarah Kolej Komuniti Kuching Shudermawan Jaruman serta pengarah dan wakil-wakil pengarah daripada kesemua enam kolej komuniti di Sarawak antaranya Kolej Komuniti Kuching, Kolej Komuniti Mas Gading, Kolej Komuniti Santubong, Kolej Komuniti Betong, Kolej Komuniti Sarikei dan Kolej Komuniti Miri .

Sumber: http://www.theborneopost.com/2016/03/25/350-community-college-students-take-part-in-explorace-challenge/#ixzz43q7gK1jy

Show More

Related Articles

Back to top button