Hiburan

Gorilla Bernyanyi Semasa Makan

Ahli sains telah mendedahkan bahawa gorila mempunyai cara unik mereka sendiri untuk menyatakan kepuasan mereka ketika makan.

Di sesetengah negara sendawa selepas tamat makan dianggap adab meja yang baik, tetapi ternyata bukan sahaja manusia yang menggunakan bunyi untuk meluahkan perasaan semasa waktu makan.

Penyelidik mengkaji tingkah laku liar gorila di tanah rendah barat di Republik Congo mendapati bahawa gorila kadang-kadang bernyanyi semasa makan. Tingkah laku yang hanya pernah sebelum ini diperhatikan dalam tawanan gorila dan primat lain yang tinggal di zoo.

Tidak seperti kumpulan tawanan ini, gorila liar menggunakan nyanyian dan bersenandung dengan gorila yang dominan untuk menyatakan kepuasan mereka dengan makanan dan memaklumkan kepada gorila lain dalam kumpulan itu bahawa ia adalah masa untuk makan.

“Dia salah seorang yang membuat keputusan secara kolektif untuk kumpulan,” kata primatologist Eva Luef. “Kami rasa dia menggunakan suaranya untuk memberitahu ‘OK, sekarang adalah masa untuk makan!.”

Penemuan itu menekankan bagaimana panggilan makanan berbeza mengikut struktur sosial sesuatu spesies.

“Kami rasa panggilan makanan adalah isyarat yang sangat sosial, ia adalah untuk penyelarasan acara makan dengan ahli lain,” kata ahli psikologi Zanna Clay dari University of Birmingham. “Jadi dalam spesies gorila ini terdapat gorila jantan yang dominan membuat panggilan, kerana dia bertindak untuk mengekalkan semua gorila betina dalam kumpulannya.”

Sumber: unexplained-mysteries.com

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker