Kesihatan

6 Kesakitan ‘Remeh’ Ini Jika Diabaikan Akan Membawa Padah

Sakit yang menandakan suatu keadaan yang akan mengancam nyawa biasanya perit, bermula secara tiba-tiba, dan dikaitkan dengan beberapa gejala dan tanda-tanda lain. Berikut adalah enam tanda-tanda sakit yang memerlukan perhatian dengan segera.

1. Sakit Kepala Secara Tiba-Tiba

Sekiranya anda mengalami sakit kepala secara tiba-tiba dan ianya sangat menyakitkan, telefon ambulans secepat mungkin. Ini kerana, anda mungkin mengalami kepecahan di saluran darah di dalam otak anda.

2. Sakit Yang Merebak Di Dada Anda

Jika sakit itu bergerak ke arah rahang atau bahu anda, anda mungkin akan mengalami serangan jantung. Hubungi ambulans dengan segera. Ini juga merupakan adalah antara tanda-tanda tersembunyi serangan jantung yang terlalu mudah untuk kita terlepas pandang.

3. Sakit Yang Bermula Daripada Bahagian Bawah Belakang Anda Yang Juga Mempengaruhi Kaki Anda.

Jika kaki anda berasa lemah, hilang deria rasa di pundi kencing, atau inkontinens kencing baru, anda mungkin sedang mengalami sindrom equine cauda. Jika ini berlaku, anda perlu mendapatkan rawatan yang segera.

4. Sakit Di Bawah Usus Kanan

Jika anda turut demam, loya dan/atau muntah, anda mungkin sedang mengalami apendiks. Jumpa doktor anda dengan segera dan dapatkan pembedahan jika perlu.

5. Sengal Atau Kekejangan Di Kaki

Jika kesakitan itu disertai dengan kemerahan, kehangatan dan bengkak, anda boleh mempunyai darah beku yang dikenali sebagai trombosis dalam urat (DVT). Lawati doktor anda, beliau akan menyuruh anda untuk menjalani ujian ultrabunyi. JANGAN mengurut kawasan yang sakit, kerana ini mungkin menyebabkan darah beku untuk perjalanan ke jantung atau paru-paru anda.

6. Sakit Mencucuk Yang Berterusan Di Kaki Anda

Jika kaki anda kebas, panas atau berdenyut, anda boleh mempunyai kerosakan saraf disebabkan oleh diabetes. Jumpa doktor anda, yang akan memberi anda ujian glukosa darah.

Bahaya bukan simptom-simptom berikut? Kami nasihatkan untuk anda semua untuk tidak sekali-kali ambil remeh tentang sakit-sakit seperti ini, kerana anda tidak tahu kemungkinan apa yang mungkin akan terjadi di masa hadapan.

Sumber: http://www.rd.com/health/conditions/pain-symptoms/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close