Tempatan

Semua sekolah diarahkan buka seperti biasa

Semua sekolah akan dibuka semula seperti biasa hari ini dan Isnin berikutan berakhirnya cuti penggal pertama walaupun negara sedang menghadapi cuaca panas melampau kerana fenomena El Nino, kata Menteri Pelajaran, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

“Buat masa ini, apa yang kita boleh lakukan adalah untuk menghentikan aktiviti luar tetapi kelas akan disambung semula seperti biasa,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan Persatuan Ibu bapa dan Guru Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Sakti, di sini semalam.

Berikutan cuti penggal yang bermula pada 11 Mac, sekolah-sekolah di Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor akan dibuka semula hari ini manakala di negeri-negeri lain pada Isnin.

Mahdzir berkata Jawatankuasa Khas berurusan dengan cuaca panas yang melampau yang dipengerusikan oleh Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar akan menjadi pihak berkuasa akhir bagi memutuskan sama ada untuk menutup sekolah-sekolah di kawasan tertentu berkenaan dengan perkara itu.

Pada hari Jumaat, Wan Junaidi telah mengumumkan bahawa sekolah-sekolah di kawasan di mana suhu mencapai 37 atau lebih darjah Celsius selama lebih daripada 72 jam perlu diarah tutup.

Di Putrajaya, kementerian itu dalam satu kenyataan berkata Jabatan Pelajaran Negeri, Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) dan sekolah perlu memantau kesihatan pelajar dan memastikan mereka semua terhidrat.

Sekolah mesti mempunyai bekalan yang minuman yang mencukupi dan juga menggalakkan pelajar untuk membawa air mereka sendiri, katanya, sambil menambah bahawa klinik atau hospital mesti cepat dihubungi jika mana-mana pelajar mengalami komplikasi kesihatan.

Menurut kenyataan itu, PDD juga perlu bekerjasama dengan pegawai kesihatan daerah mengenai langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan risiko.

Ia juga menggesa ibu bapa dan pelajar untuk hanya bergantung kepada maklumat yang diberikan oleh kementerian atau pihak berkuasa yang berkaitan mengenai isu ini (cuaca panas melampau). – Bernama

 

Sumber: The Borneo Post

Show More

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button