Tempatan

Orang Ramai Turut Serta Dalam Acara Earth Hour 2016 di Kuching Waterfront

KUCHING: Kira-kira seribu orang telah menyaksikan bandar Kuching menerangi kegelapan dengan lilin, belon dan gelang bercahaya untuk memerhatikan Earth Hour malam tadi.

Earth Hour 2016 adalah program keempat seumpamanya yang dianjurkan oleh Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dengan kerjasama Sarawak Energy Berhad, WWF-Malaysia (Sarawak) dan Pengurusan Waterfront Kuching untuk mewujudkan kesedaran mengenai perubahan iklim dan untuk mewujudkan dunia yang mampan.

Acara yang berlangsung pada pukul 8.30pm hingga 9.30pm, adalah sejajar dengan inisiatif global tahunan terhadap penyalahgunaan alam semula jadi.

ADUN Samariang, Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali merasmikan majlis itu di Menara Square di Kuching Waterfront. Selain mematikan lampu yang tidak diperlukan selama satu jam sebagai simbol komitmen untuk planet ini, aktiviti yang menyeronokkan yang dianjurkan untuk orang ramai adalah untuk mengambil bahagian dalam Earth Hour Colourful Night Ride, Earth Hour Illuminated Walk dan Konsert Mini Earth Hour 2016.

Tiga ratus orang telah mengambil bahagian dalam 17km Earth Hour Colourful Night Ride manakala 700 orang telah mengambil bahagian dalam 700m Earth Illuminated Walk yang juga telah dirasmikan oleh Sharifah.

 

 

Sumber:http://www.theborneopost.com/2016/03/20/big-crowd-observes-earth-hour-at-kuching-waterfront/

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker