Isu SemasaTempatan

Majikan Tidak Patut Dipersalahkan Untuk Mengambil Pekerja Tanpa Izin – PPS

KOTA KINABALU: “Majikan tidak boleh dihukum kerana mengambil pekerja asing tanpa izin, terutamanya dalam industri pembinaan,” kata Persatuan Pembina Sabah (PPS).

Presidennya, Cheong Kwee Min, memaklumkan dalam satu kenyataan akhbar semalam bahawa setiap kontraktor mengambil pekerja mereka dengan dokumen yang sah.

Beliau berkata, isu mengesahkan dokumen yang sah pekerja asing terletak pada pihak berkuasa yang berkaitan.

“Sebagai contoh, kami memiliki pekerja yang mempunyai kad pengenalan yang masih ditahan oleh pihak berkuasa semasa serbuan. Malah, ramai daripada kita yang menggunakan ‘pekerja dengan dokumen yang sah tetapi bagi pihak berkuasa tertentu dianggap sebagai tidak sah dan dokumen-dokumen termasuk kad pengenalan, IMM13 atau dengan surat sokongan pihak berkuasa tertentu,” kata Cheong.

Menurut beliau, kes-kes pekerja di Sabah yang dokumennya dipersoalkan begitu berleluasa dan kontraktor juga merupakan mangsa; dengan itu mereka tidak harus dipersalahkan atau dihukum kerana mengambil mereka bekerja.

Cheong menganggap bahawa orang-orang yang harus dipersalahkan adalah mereka yang mengeluarkan dokumen palsu kepada pekerja.

“Isu keselamatan dan pendatang haram di Sabah perlu berada di bawah tanggungjawab pertahanan dan imigresen jabatan negara,” katanya.

“Jadi, mengapa kita (kontraktor) dipersalahkan.”

Pada subjek “menghalalkan pendatang tanpa izin” seperti yang dicadangkan oleh Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi baru-baru ini, Cheong berkata sebagai seorang dalam bidang industri, beliau tidak dimaklumkan oleh mana-mana pihak berkuasa mengenai ¬†prosedur dan proses untu, dan menambah bahawa beliau adalah juga tidak sabar untuk mengetahui masa dan bayaran yang terlibat.

Beliau juga menyifatkan keadaan ini sebagai sesuatu yang unik di Sabah, dan oleh itu, kerajaan perlu serius dalam menangani kes pekerja pembinaan haram dan tanpa izin di sini.

“PPS mengalu-alukan sebarang kerjasama dengan pihak berkuasa untuk menangani isu-isu seperti ini,” ujarnya.

Sumber: http://www.theborneopost.com/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close