Isu SemasaTempatan

118 Majikan Ditahan Atas Kesalahan Yang Melibatkan Pendatang Tanpa Izin

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen menahan 118 majikan disyaki melakukan kesalahan pengambilan, melindungi pendatang tanpa izin dan bersubahat dengan pendatang tanpa izin di premis (penghuni) dari 19 Feb hingga 8 Mac.

Ketua Pengarah Datuk Seri Sakib Kusmi berkata daripada jumlah itu, 110 majikan adalah rakyat Malaysia, diikuti oleh Indonesia (tiga) dan selebihnya dari Thailand, Pakistan, Yaman, Kemboja dan Bangladesh.

“Selaras dengan arahan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang juga Menteri Dalam Negeri mengenai isu pendatang tanpa izin dan pekerja asing, 654 operasi telah dijalankan dan 12.657 warga asing telah diperiksa.

“Daripada jumlah itu, 4,114 pendatang tanpa izin ditahan untuk tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sakib berkata 1,221 warga Indonesia telah ditahan diikuti oleh pendatang tanpa izin dari Bangladesh (1,177), Myanmar (408), Filipina (338), Nepal (258), Thailand (152), Vietnam (138), Pakistan (132) dan selebihnya dari lain negara.

Oleh itu, beliau berkata jabatan itu mengingatkan orang ramai dan majikan tidak mengambil pendatang tanpa izin sebagai pekerja dan melindungi mereka atau perlu berhadapan dengan tindakan undang-undang.

Beliau juga meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai pendatang tanpa izin atau apa-apa maklumat yang boleh membantu jabatan dalam pelaksanaan penguatkuasaan untuk tampil ke hadapan. – Bernama

Sumber: http://www.theborneopost.com/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close