Isu SemasaTempatan

Hamzah: Tiada Justifikasi Untuk Menaikkan Harga Roti Canai

LARUT: Tiada sebab untuk pemilik restoran menaikkan harga roti canai dengan penarikan balik subsidi untuk tepung gandum dalam pek 25kg.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata tidak ada justifikasi untuk menaikkan harga roti canai kerana kos membuat sekeping roti canai hanya 0.02 sen.

“Jika mana-mana pemilik restoran menaikkan harga roti canai dengan alasan subsidi ditarik balik, boleh membuat laporan dan tindakan akan diambil,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Ibu Bapa dan Guru Persatuan di Sekolah Kebangsaan Sungai Dendang, di sini semalam.

Pada 1 Mac, kerajaan memutuskan untuk menarik balik subsidi untuk tepung gandum dalam pek 25kg kerana pengguna tidak membeli tepung dalam pek 25kg.

Walau bagaimanapun, kerajaan masih mempunyai subsidi untuk tepung gandum dalam pek 1kg dengan harga runcit kekal pada RM1.35.

Menurut Hamzah, kementeriannya masih belum menerima apa-apa aduan mengenai pemilik restoran yang tidak bertanggungjawab menaikkan harga roti canai tetapi kementerian akan terus memantau keadaan. – Bernama

Sumber: http://www.theborneopost.com/2016/03/06/hamzah-no-justification-to-raise-price-of-roti-canai/#ixzz425qa22Ab

Show More

Artikel Berkaitan.

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker